tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Αποσύρθηκε τροπολογία για αναστολή κατεδαφίσεων αυθαιρέτων

Αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι θα περιλαμβανόταν στο πολυνομοσχέδιο. Τελικά η κυβέρνηση έκανε πίσω και την απέσυρε.

Αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι θα περιλαμβανόταν στο πολυνομοσχέδιο. Τελικά η κυβέρνηση έκανε πίσω και την απέσυρε.

 

Με την επίμαχη τροπολογία αναστέλλονταν όλες οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε δάση και δασικές εκτάσεις μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών κάθε περιοχής. Όμως φαίνεται ότι υπό τον φόβο αντιδράσεων ακόμα και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή.

Όπως είπε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, κατόπιν συμφωνίας με τον πρωθυπουργό, η τροπολογία αποσύρθηκε προκειμένου να υπάρξει χρόνος για ουσιαστικότερο διάλογο και θα επανακατατεθεί σε επόμενο νομοσχέδιο.

 

Υπήρξε αίτημα να μην προχωρήσουν οι κατεδαφίσεις, ακόμα και για περιπτώσεις που είχαν εκδοθεί οριστικά πρωτόκολλα κατεδάφισης, επειδή ακόμα δεν έχουν κυρωθεί οι δασικοί χάρτες της χώρας. Αφορμή για την κατάθεση του αιτήματος ήταν οι προσπάθειες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής να κατεδαφίσει αυθαίρετα στην περιοχή Περιβολάκια της Ραφήνας (και αργότερα στον Πράσινο Λόφο Αρτέμιδος). Αντέδρασαν όμως δήμαρχοι, κάτοικοι, ακόμα και βουλευτές, με το επιχείρημα ότι είτε επρόκειτο για πλάνη της διοίκησης είτε για «αδικία» (κτίρια αυθαίρετα ανάμεσα σε πλήθος νομίμων). Το επιχείρημα αυτό υιοθέτησε και ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνης: «Στην Αττική έχουμε περιπτώσεις όπου ολόκληροι οικισμοί χτίζονται νόμιμα και ένα-δύο οικόπεδα στην καρδιά τους κηρύσσονται αναδασωτέα. Αυτό είναι άδικο. Τέτοια προβλήματα θα λυθούν μόνον όταν εξετάσουμε την υπόθεση συνολικά, μέσα από έναν κυρωμένο δασικό χάρτη», είχε δηλώσει πριν από λίγες μέρες.

 

«Η κύρωση των δασικών χαρτών θα άρει κατά τρόπον αποφασιστικό αμφισβητήσεις ως προς τη νομιμότητα ανέγερσης κτισμάτων εντός δασικών εκτάσεων, εντασσόμενων σε χαρακτηρισμένους οικισμούς ή μη, η δε κατεδάφισή τους προ της κύρωσης των δασικών χαρτών θα προκαλούσε μη αναστρέψιμη κατάσταση», ανέφερε η αιτιολογική έκθεση. Με τη συνολική αυτή αναστολή τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών θα επέβαλαν στις υπηρεσίες να μην εφαρμόσουν αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις. Μέχρι πότε; Aγνωστο. Στην Αττική μόλις 6 (από τους 154) δασικούς χάρτες έχουν κυρωθεί, και αυτοί μερικώς. Ειδικά για την Ανατολική Αττική, οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν (με διάφορες δικαιολογίες) αναρτήσει ούτε έναν δασικό χάρτη από το 2011, παρότι οι περισσότεροι έχουν ολοκληρωθεί και παραδοθεί εδώ και χρόνια. Ο μόνος δασικός χάρτης στην Ανατολική Αττική, που έχει κυρωθεί εν μέρει (το 2012), είναι εκείνος του Μαραθώνα, στον οποίο περιλαμβάνεται και το εθνικό πάρκο Σχινιά.

 

Σε επίπεδο χώρας τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα: οι δασικοί χάρτες που έχουν καταρτισθεί αντιστοιχούν στο 22,5%, υπό κατάρτιση βρίσκεται το 32,1%, αναρτημένο μόλις το 1,1%, ενώ έχει κυρωθεί το… 0,56% (το υπόλοιπο 45,2% δεν έχει καν ανατεθεί). Με αυτά τα δεδομένα, η αψυχολόγητη αναστολή όλων των κατεδαφίσεων ισοδυναμούσε με την παραπομπή τους στις ελληνικές καλένδες. Το υπουργείο Περιβάλλοντος, πάντως, έχει εξαγγείλει ότι θα παρουσιάσει σχέδιο νόμου για την επίσπευση της υπόθεσης των δασικών χαρτών.

 

Πηγή : www.kathimerini.gr