tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Έρχεται «μαχαίρι» σε εφάπαξ και επικουρικές συντάξεις

Έως 25% αναμένεται να μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ, σύμφωνα με το σχέδιο για τον νέο τρόπο υπολογισμού τους.

Έως 25% αναμένεται να μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ, σύμφωνα με το σχέδιο για τον νέο τρόπο υπολογισμού τους.

Ο υπολογισμός θα γίνεται με βάση τις εισφορές ολόκληρου του εργασιακού βίου και ενιαία ποσοστά αναπλήρωσης.

Το βασικό σενάριο που φέρεται να προκρίνει το υπουργείο, προβλέπει τον υπολογισμό των επικουρικών και των εφάπαξ με ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης το οποίο θα καθοριστεί κατόπιν αναλογιστικών μελετών (ανάλογα με τα έσοδα και τις δαπάνες έτσι ώστε να μην προκύπτουν… ελλείμματα) και με βάση τις εισφορές τις οποίες έχουν καταβάλει ή θα καταβάλουν οι ασφαλισμένοι σε όλο τον εργασιακό τους βίο.

Ο σχεδιασμός για τις επικουρικές συντάξεις προβλέπει τον επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων με βάση τα δημογραφικά δεδομένα και ένα πλασματικό ποσοστό επιστροφής εισφορών. Για τις εκκρεμείς – σε καθυστέρηση έκδοσης επικουρικές συντάξεις, έχει ζητηθεί να δίνονται δύο τμήματα παροχής: Ενα τμήμα για τον χρόνο ασφάλισης έως 31/12/2014 με ποσοστό αναπλήρωσης 0,45% επί των συντάξιμων αποδοχών και δεύτερο τμήμα από 1/1/2015 με τον νέο τύπο.

Όσο για τα εφάπαξ, το σχέδιο προβλέπει ένα τμήμα της παροχής έως το 2013 με ενιαίο κανόνα για τον συντάξιμο μισθό (ολόκληρο τον εργασιακό βίο) και την επιστροφή εισφορών με χαμηλό επιτόκιο από το 2014 και μετά. Αλλο σενάριο, ωστόσο, προβλέπει την έντοκη (με το επιτόκιο του Κοινού Κεφαλαίου που έχουν τα Ταμεία στην ΤτΕ) επιστροφή των εισφορών για ολόκληρο τον εργασιακό βίο.

 

Πηγή : www.imerisia.gr