tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Αλέξης Τσίπρας για προσφυγικό, αξιολόγηση, οικονομία

Ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Star, μίλησε για όλα τα ανοιχτά θέματα, από το προσφυγικό μέχρι την αξιολόγηση και το ασφαλιστικό.

Ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Star, μίλησε για όλα τα ανοιχτά θέματα, από το προσφυγικό μέχρι την αξιολόγηση και το ασφαλιστικό.

 

Όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στην εκπομπή «Στον Ενικό», η Ελλάδα για το θέμα του προσφυγικού καλείται να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα που υπερβαίνει τις δυνατότητες μιας χώρας και μιας κυβέρνησης, ενώ υπογράμμισε ότι και η ίδια η Ευρώπη δεν μπόρεσε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Σχετικά με το ενδεχόμενο ενός βέτο σε μία Σύνοδο Κορυφής, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως στην προηγούμενη Σύνοδο επιφυλάχθηκε για ένα βέτο και για αυτό το λόγο τώρα όλοι δείχνουν επικριτικά την Αυστρία και όχι την Ελλάδα. Όπως είπε στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής θα κάνει ξεκάθαρο προς τους ευρωπαίους ηγέτες πως η Ελλάδα δεν μπορεί να πάρει στην πλάτη της τον ανθρωπισμό για όλη την Ευρώπη.

Για τις απειλές που δέχεται η χώρα για έξοδο από τη Ζώνη Σένγκεν, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως κάτι τέτοιο θα οδηγήσει στην περιθωριοποίηση της Ελλάδας, σε ένα τεράστιο πλήγμα στον τουρισμό, αλλά και σε μία de facto παραδοχή στα κλειστά σύνορα.

Για την αξιολόγηση και γενικότερα για την πορεία της οικονομίας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι η πιο κρίσιμη αξιολόγηση γιατί θα μας δώσει και «την διαγραφή -ελάφρυνση» του χρέους και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι σύντομα θα κλείσει η αξιολόγηση. Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την πολιτική του στην οικονομία τονίζοντας ότι τα αποτελέσματα που έχουμε είναι πολύ καλύτερα και από τις προβλέψεις. Οι ελληνικές τράπεζες είναι οι καλύτερα ανακεφαλαιοποιημένες στην Ευρώπη, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος κουρέματος καταθέσεων. Επίσης, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2016 η χώρα θα πάει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Είπε επίσης ότι παραμένει η κόκκινη γραμμή για να μη μειωθούν οι κύριες συντάξεις που σήμερα καταβάλλονται.

Για την επιστροφή της τρόικας, ο Αλέξης Τσίπρας δεν εμφανίστηκε σίγουρος, λέγοντας πως μετά την ερχόμενη Δευτέρα θα υπάρχει μία καλύτερη εικόνα για το πότε θα επιστρέψουν. Ωστόσο, δήλωσε πως το Πάσχα θα έρθει και η Ανάσταση, εννοώντας το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Σχετικά με το ασφαλιστικό, ο Αλέξης Τσίπρας διευκρίνισε πως με βάση τη συμφωνία η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να κόψει τα κονδύλια για το ασφαλιστικό. Σημειώνει πως με την πρόταση της κυβέρνησης αυτό επιτυχάνεται, αλλά οι θεσμοί διαφωνούν μεταξύ τους, γιατί η τρόικα δεν είναι ένα ενιαίο πράγμα. Ο κ. Τσίπρας δεν απέκλεισε μία μείωση συντάξεων στις υψηλές συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ, αλλά όπως είπε αυτό δεν θα έχει μεγάλο δημοσιονομικό όφελος.

Σχετικά με τις διαρροές για συντελεστή φορολογίας εισοδήματος ακόμα και 50%, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως αυτός ο συντελεστής θα αφορά για εισοδήματα άνω των 65.000 ευρώ. Επίσης ανακοίνωσε πως μέσα στον Μάρτιο θα έρθει ο αναπτυξιακός νόμος, αλλά και το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να κατατεθούν εντός του Μαρτίου, ίσως και μαζί με το ασφαλιστικό, το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, το νομοσχέδιο για τα αδήλωτα εισοδήματα εξωτερικού, το λαθρεμπόριο καυσίμων.

 

Πηγή : www.imerisia.gr