tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Έρχονται αλλαγές στη φορολόγηση των αυτοκινήτων

Το οικονομικό επιτελείο αναζητά έσοδα και «στρέφει» ξανά το βλέμμα προς τον χώρο του αυτοκινήτου.

Το οικονομικό επιτελείο αναζητά έσοδα και «στρέφει» ξανά το βλέμμα προς τον χώρο του αυτοκινήτου.

Έτσι η φορολόγηση των ιχ πρόκειται να επανεξετασθεί από μηδενική βάση και εντός του έτους πρόκειται να γίνουν οι παρεμβάσεις που θα κριθεί ότι θα φέρουν το επιδιωκόμενο εισπρακτικό αποτέλεσμα.

Μάλιστα με απόφαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου θα συσταθεί επιτροπή προκειμένου να μελετήσει όλα τα θέματα αναφορικά με τη φορολόγηση των οχημάτων και θα υποβάλλει τις προτάσεις της το αργότερο έως τις 29 Απριλίου.

Μεταξύ των θεμάτων που αναμένεται να εξεταστούν, είναι:

– η αλλαγή των τελών κυκλοφορίας. Όπως έχουν ήδη τονίσει από το οικονομικό επιτελείο, πρόθεση είναι τα τέλη να αντανακλούν περισσότερο την εμπορική αξία κάθε οχήματος και να μην εξαρτώνται μόνο από τον κυβισμό και τους ρύπους που εκπέμπουν, όπως γίνεται σήμερα. Οι όποιες αλλαγές στα τέλη θα ισχύσουν από το έτος 2017. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να αυξήσει το ποσό που εισπράττει σήμερα από την καταβολή των τελών και που ανέρχεται σε περίπου 1,1 δις ευρώ.

– η φορολόγηση της απόκτησης ΙΧ και συγκεκριμένα ο τρόπος υπολογισμού των τελών ταξινόμησης. Σήμερα τα τέλη ταξινόμησης υπολογίζονται με συντελεστή 5% έως 50% επί της εργοστασιακής αξίας με τον συντελεστή να κλιμακώνεται ανάλογα με τον κυβισμό του οχήματος. Στόχος των αλλαγών είναι το στοιχείο της αξίας του οχήματος να έχει σημαντικά μεγαλύτερη βαρύτητα στον υπολογισμό των τελών ταξινόμησης σε σχέση με σήμερα. Ήδη έχουν εξεταστεί σενάρια αύξησης των τελών ταξινόμησης για τα μεταχειρισμένα εισαγόμενα ΙΧ.

– το ύψος των ειδικών φόρων κατανάλωσης των καυσίμων. Ήδη στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους θεσμούς έχει πέσει το ενδεχόμενο αύξησής τους. Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι μέρος του δημοσιονομικού κενού μπορεί να καλυφθεί με την αύξηση των φόρων στα καύσιμα καθώς αυτό δεν θα έχει σημαντικές παρενέργειες.

– τα τεκμήρια διαβίωσης. Στόχος των αλλαγών που θα εξετασθούν είναι να συνδεθεί το ύψος των τεκμηρίων με την εμπορική αξία των οχημάτων και όχι αποκλειστικά με τον κυβισμό, όπως συμβαίνει σήμερα.

 

Πηγή : www.capital.gr