tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Προανήγγειλε ανασχηματισμό ο Αλέξης Τσίπρας

Με την ομιλία του στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός έστειλε πολλά μηνύματα σε εξωτερικό και εσωτερικό.

Με την ομιλία του στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός έστειλε πολλά μηνύματα σε εξωτερικό και εσωτερικό.

Μία από τις ειδήσεις που «βγήκε», είναι ο ανασχηματισμός βρίσκεται προ των πυλών, καθώς όπως είπε «οι υπουργικοί θώκοι δεν έχουν εκχωρηθεί ούτε παραχωρηθεί σε κανέναν με κριτήρια μονιμότητας».

 

Μεταξύ των θεμάτων που έθεσε για να απαντηθούν από το συνέδριο είναι: «Αποτελεί εντέλει σήμερα αριστερή, ριζοσπαστική και προοδευτική πρόταση η έξοδος από την ευρωζώνη;» Απάντησε ωστόσο ο ίδιος στην ομιλία του, τονίζοντας πως «η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν ήταν και δεν είναι ένα προοδευτικό σχέδιο.»

 

«Η έξοδος, όμως, ιδιαίτερα μετά από πέντε χρόνια λεηλασίας του ενός τετάρτου του Εθνικού μας πλούτου με στόχο τη παραμονή στο ευρώ, θα σήμαινε επιπρόσθετη ισόποση λεηλασία και μάλιστα ακαριαία. Και ταυτόχρονα θα σήμαινε και την απώλεια των καταθέσεων των λαϊκών στρωμάτων στις τράπεζες».

 

Αυτό, πρόσθεσε, δεν είναι αριστερό σχέδιο, «ήταν το Σχέδιο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, του υπουργού οικονομικών της Γερμανίας.»

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προχώρησε και σε αυτοκριτική, καθώς παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση του δεν κατάφερε να καταπολεμήσει τη λιτότητα.

«Δεν καταφέραμε να τερματίσουμε τη λιτότητα. Δε καταφέραμε να σπάσουμε τη συμπεφωνημένη γραμμή της Ευρώπης. Καταφέραμε όμως να τη διαρρήξουμε. Να εκκινήσουμε την αρχή της αλλαγής της, έστω και με δειλά και ανολοκλήρωτα βήματα» είπε χαρακτηριστικά.

 

Σε αυτό το σημείο ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα του χρέους, τονίζοντας ότι «όπως εμείς τηρούμε τη συμφωνία αψηφώντας το κόστος, έτσι αναμένουμε και απαιτούμε να τηρηθεί και από τους εταίρους μας».

 

«Η καθυστέρηση συγκεκριμενοποίησης των απαραίτητων μέτρων για την ελάφρυνση χρέους καθώς και της ένταξης και της Ελλάδας στη ποσοτική χαλάρωση, της χώρας που το έχει ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη, δεν έχει καμιά δικαιολογία» τόνισε.

 

«Η Συμφωνία οφείλει να τηρηθεί από όλους (…) Ο Ελληνικός λαός έχει υποφέρει. Δικαιούται ανταμοιβή και δικαίωση. Και θέλω να το καταστήσω σαφές: Η αόριστη προτροπή : "Κάντε εσείς τα μαθήματά σας και βλέπουμε.." δε μπορεί να γίνει αποδεκτή. Εμείς τη Συμφωνία τη τηρήσαμε στο ακέραιο και θα συνεχίσουμε να την τηρούμε. Και η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της και θα είναι λιγότερο δύσκολη από τη πρώτη. Αλλά ταυτόχρονα θα κλείσουν και τα μέτρα για την απομείωση του χρέους. Ταυτόχρονα, θα μπούμε στη ποσοτική χαλάρωση. Δεν υπάρχει θα δούμε. Ταυτόχρονα.»

 

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας αναφορά στα πεπραγμένα της κυβέρνησή του και ειδικά στις «παρεμβάσεις κοινωνικού χαρακτήρα» για να εντοπίσει σε αυτό τη «διαχωριστική γραμμή μεταξύ μιας αριστερής πολιτικής ανακατανομής βαρών και μιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής που θέλει την ανάπτυξη πάνω στα συντρίμμια της κοινωνίας και της εργασίας».

 

«Εμείς από τη δική μας πλευρά υπερασπιζόμαστε και αγωνιζόμαστε για τη διαμόρφωση ενός παραγωγικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας που βρίσκεται στον αντίποδα αυτών των επιλογών (…) Διαμορφώνουμε έτσι ένα πρόγραμμα οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης πενταετούς διάρκειας με ορόσημο το έτος σταθμό: το 2021.

 

»Και μέχρι τότε φιλοδοξούμε να έχουμε επιτύχει σειρά συγκεκριμένων και μετρήσιμων στόχων αναδιανομής, ανάπτυξης και κοινωνικής προστασίας ώστε στο τέλος της πενταετίας να έχουμε καταφέρει τη μείωση της ανεργίας στη χώρας μας τουλάχιστον κατά 10%» δήλωσε.

 

Η άλλη πλευρά αυτής της προσπάθειας είναι, όπως είπε, «η εμβάθυνση της απαξιωμένης δημοκρατίας, η επιβολή της νομιμότητας σε όλους ανεξαιρέτως, καθώς και η καταπολέμηση των φαινομένων διαφθοράς και κακοδιοίκησης».

Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε (α) ένα ενιαίο πολιτικό κέντρο, μια Κεντρική Επιτροπή που θα εκλεγεί στη βάση των πραγματικών αναγκών του κόμματος και μιας πολιτικής Γραμματείας που θα είναι το μοναδικό πολιτικό κέντρο, (β) να εκλεγεί και επιτροπή Δεοντολογίας που θα έχει την εξουσιοδότηση να είναι όπου χρειάζεται πολύ αυστηρή απέναντι σε μεμονωμένες περιπτώσεις.

«Θα πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι είναι πιο σημαντικό για ένα μέλος του Κόμματος να είναι εκλεγμένο μέλος της ΠΓ, δηλαδή της ηγεσίας, παρά να είναι υπουργός. Άλλωστε οι υπουργικοί θώκοι δεν έχουν εκχωρηθεί ούτε παραχωρηθεί σε κανέναν με κριτήρια μονιμότητας» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

 

Πηγή : www.in.gr