tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Τα πρόσωπα των Ι.Κ.Ε. που υπάγονται στην ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε.

Το υπουργείο Εργασίας καθόρισε με απόφασή του τα υπακτέα πρόσωπα στην ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε. από τις εταιρείες «"Ι.Κ.Ε."

Το υπουργείο Εργασίας καθόρισε με απόφασή του τα υπακτέα πρόσωπα στην ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε. από τις εταιρείες « Ι.Κ.Ε.». Σύμφωνα με αυτή «στην υποχρεωτική ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε. υπάγονται: α) οι διαχειριστές των Ι.Κ.Ε. που ορίστηκαν με το καταστατικό ή με απόφαση των εταίρων και β) Ο μοναδικός εταίρος της Μονοπρόσωπης Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας».

Όπως είναι γνωστό με το νόμο  4072/2012 άρθρα 43 έως και 120 θεσπίστηκε νέα εταιρική μορφή η Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ) που έχει νομική προσωπικότητα και είναι εμπορική ακόμη και εάν ο σκοπός της δεν είναι εμπορικός.

Η νέα εταιρεία που είναι κεφαλαιουχική, δηλαδή από την μία μεριά διαθέτει κεφάλαιο και από την άλλη περιορισμένη ευθύνη των εταίρων της για τα χρέη της εταιρείας, προέκυψε ως εξελικτικός τύπος εταιρείας στο πλαίσια αναμόρφωσης του εταιρικού δικαίου που προχωρούν τα τελευταία χρόνια οι Ευρωπαϊκές νομοθεσίες, καθώς και από την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εισάγει έναν νέο ευρωπαϊκό τύπο "ιδιωτικής" εταιρείας που θα προορίζεται για την μικρομεσαία επιχείρηση, καθότι ο πλησιέστερος στην ΙΚΕ εταιρικός τύπος σήμερα στην χώρα μας είναι αυτός της ΕΠΕ και η σχετική του νομοθεσία (Ν. 3190/1955) εξακολουθεί να ισχύει σχεδόν αναλλοίωτος χωρίς επικαιροποίηση και προσαρμογή στις τρέχουσες συνθήκες αγοράς.

Έτσι, όπου στη νομοθεσία υπάρχουν ρυθμίσεις που αναφέρονται γενικά στις κεφαλαιουχικές εταιρείες, οι ρυθμίσεις αυτές επεκτείνονται και στην ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία (εκτός αν από το νόμο ή τη φύση της εταιρείας συνάγεται κάτι διαφορετικό).

Επίσης, όπου ορίζεται ότι η δραστηριότητα μπορεί να ασκείται από ΕΠΕ, εφεξής θα μπορεί να ασκείται και από ΙΚΕ.

Οι εκάστοτε ισχύουσες φορολογικές διατάξεις για τις ΕΠΕ εφαρμόζονται και στις ΙΚΕ.

Η ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία (ΙΚΕ) συστήνεται μέσω της Υπηρεσίας μίας Στάσης (διαδικασία σύμφωνα με το άρθρο 5Α του Ν. 3853/2010 που προστέθηκε με το άρθρο 117 παρ. 3 του Ν. 4072/2012) και η υποβολή αιτημάτων σε αυτή για σύσταση εταιρείας έχει ήδη αρχίσει από 12/06/12.