tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Συνάντηση Κοινωνικών Εταίρων για την ΕΓΣΣΕ χωρίς αντικείμενο!

Η ΓΣΕΒΕΕ θεωρεί ότι πρέπει το συντομότερο δυνατό να καθοριστεί μια συνάντηση των Κοινωνικών Εταίρων με τον Πρωθυπουργό

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 25/4/2013 στα γραφεία της ΓΣΕΕ, η συνάντηση – διαπραγμάτευση της ΓΣΕΕ με τους εργοδοτικούς φορείς (ΣΕΒ – ΓΣΕΒΕΕ – ΕΣΕΕ – ΣΕΤΕ) για την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Από πλευράς ΓΣΕΒΕΕ η διαπραγμάτευση κρίθηκε χωρίς αντικείμενο δεδομένου ότι όπως ανακοινώθηκε από τη Συνομοσπονδία: 

«Η συζήτηση ανάμεσα στους Κοινωνικούς Εταίρους για οποιοδήποτε θέμα, όπως ο καθορισμός του κατώτατου μισθού, η επεκτασιμότητα, η αποτελεσματική αντιμετώπιση της ανεργίας καθίσταται άνευ ουσίας, δεδομένου ότι οι αποφάσεις για όλα αυτά τα ζητήματα καθορίζονται  από την Κυβέρνηση. Πάγια θέση της ΓΣΕΒΕΕ είναι ότι οι συνθήκες στην αγορά εργασίας πρέπει να καθορίζονται από τους φορείς που εκπροσωπούν την πραγματική οικονομία. Οι Κοινωνικοί Εταίροι είναι αυτοί που μπορούν να δώσουν λύσεις στο πρόβλημα της ανεργίας, της οικονομίας και κυρίως της ανάπτυξης. Η κοινωνική συνοχή είναι απαραίτητη για οποιοδήποτε θετικό βήμα.
Η ΓΣΕΒΕΕ θεωρεί ότι πρέπει το συντομότερο δυνατό να καθοριστεί μια συνάντηση των Κοινωνικών Εταίρων με τον Πρωθυπουργό προκειμένου όλα αυτά τα θέματα να τεθούν υπόψη του».

Η ΓΣΕΕ επέμεινε στις διατυπωμένες θέσεις της και έθεσε ως αφετηρία των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τη νέα ΕΓΣΣΕ τη συμφωνία του Φεβρουαρίου του 2012 με τις εργοδοτικές οργανώσεις, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων κατώτατο μισθό 751,39 ευρώ.
Δυστυχώς, όπως ανακοίνωσε,  οι εργοδότες, με πρόσχημα τη νομοθετική ναρκοθέτηση του θεσμού της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε και της υπονόμευσης των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, δια του επιβαλλόμενου καθορισμού των όρων εργασίας από την εκτελεστική εξουσία, προέβαλαν αδυναμία προσέγγισης των οικονομικών αιτημάτων της ΓΣΕΕ.

Οι εταίροι συμφώνησαν  να ξανασυναντηθούν για να δουν πώς μπορούν να παράσχουν μέσω της ΕΓΣΣΕ για τους εργαζόμενους που αμείβονται κυριολεκτικά με μισθούς πείνας ένα πλέγμα προστασίας που θα παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου γι’ αυτούς τους εργαζόμενους.