tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Θετική παρέμβαση της ΤτΕ για τους ασφαλιστές

Η Τράπεζα της Ελλάδος έθεσε όρους στην προώθηση ασφαλιστηρίων συμβολαίων από πιστωτικά ιδρύματα

  • Δήλωση του Κλημη Δημαρχιάδη

 

Είναι γνωστές οι καταγγελίες των διαμεσολαβούντων για τις πρακτικές των τραπεζών να ασκούν αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος του κλάδου μέσω εκβιαστικών πρακτικών που στηρίζονται στην εξάρτηση της χορήγησης δανείων ή πιστώσεων από την αποδοχή εκ μέρους του καταναλωτή της σύναψης ενός ή περισσοτέρων ασφαλιστηρίων συμβολαίων. Οι καταγγελίες ήταν πολλές με αποτέλεσμα η Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος (Ε.Α.Δ.Ε.) να ζητήσει παρέμβαση από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Η  Τράπεζα της Ελλάδος, ανταποκρινόμενη στο αίτημα, καθόρισε με εγκύκλιό της  (αρ. 462/14-5-2013) τους όρους και τις προϋποθέσεις για την προώθηση ασφαλιστηρίων συμβολαίων από πιστωτικά ιδρύματα ώστε να μην αυθαιρετούν. Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, οι υπάλληλοι των πιστωτικών ιδρυμάτων που προωθούν ασφαλιστήρια πρέπει να κατέχουν την ειδική πιστοποίηση γνώσεων. Επίσης όταν ο δανειολήπτης προσκομίσει ασφαλιστήριο συμβόλαιο που πληροί τις καλύψεις του δανείου, αυτό πρέπει να γίνεται δεκτό χωρίς καθυστέρηση.


Δήλωση του Κλήμη Δημαρχιάδη

Σε δήλωσή του το μέλος του ΔΣ του ΕΕΑ Κλήμης Δημαρχιάδης τόνισε στο www.eea.gr :

«Χαιρετίζουμε την απόφαση της ΤτΕ. Η Εποπτική Αρχή δείχνει διατεθειμένη να θέσει κανόνες τήρησης υγιούς  ανταγωνισμού και να προστατεύσει τα παραδοσιακά δίκτυα της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης από αθέμιτες πρακτικές. Πρόκειται για μια σωστή απόφαση η οποία προήλθε μετά από ενέργειες του κλάδου και με την έντονη στήριξη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας. Με την απόφαση της ΤτΕ προστατεύονται στοιχειωδώς τόσο το επάγγελμα όσο και οι καταναλωτές από εμφανώς ζημιογόνες εκβιαστικές και αθέμιτες πρακτικές. Ελπίζουμε ότι οι τράπεζες θα συμμορφωθούν με την εγκύκλιο. Εμείς βέβαια θα είμαστε σε επιφυλακή για να το διαπιστώσουμε στην πράξη».

Σε ανακοίνωση της η Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος (Ε.Α.Δ.Ε.) αναφέρει επίσης: «χαιρετίζουμε την απόφαση παρέμβασης της Εποπτικής μας Αρχής, που έλαβε σοβαρά υπ΄ όψιν  όσα με στοιχεία της καταγγείλαμε κατά την πρόσφατη επίσκεψη μας, καθώς και τους μακροχρόνιους και διαρκείς αγώνες μας για το θέμα του αθέμιτου ανταγωνισμού και των εκβιαστικών πρακτικών πώλησης μέσω υποκαταστημάτων των Τραπεζών.
Εμείς, ως Σύλλογοι Διαμεσολάβησης, αλλά και τα Μέλη μας, που είναι οι άμεσοι σύμβουλοι του πολίτη καταναλωτή, θα βρούμε τους τρόπους ώστε αυτή η σαφής και τεκμηριωμένη οδηγία να γίνει πράξη παντού».

Η ΕΑΔΕ είχε θέσει με υπόμνημά της θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα οποία εκμεταλλευόμενα τη δεσπόζουσα θέση που κατέχουν στην αγορά, ασκούν πιέσεις στους πελάτες τους, ώστε στο πλαίσιο χορήγησης δανειακής σύμβασης να ασφαλίζονται σε συγκεκριμένες ασφαλιστικές εταιρείες.

Κατά την ΕΑΔΕ, οι ενέργειες των τραπεζών «αποτελούν τεχνικές και στρατηγικές οι οποίες παραβιάζουν τους κανόνες προστασίας των προσωπικών δεδομένων, το πλαίσιο λειτουργίας του ελεύθερου ανταγωνισμού και τα θεμελιώδη δικαιώματα των καταναλωτών, ενώ παράλληλα καταλύουν την έννοια και τη σημασία της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης.  Η πιο συνήθης από αυτές τις στρατηγικές συνίσταται στην εξάρτηση της χορήγησης δανείων ή πιστώσεων από την αποδοχή εκ μέρους του καταναλωτή της σύναψης ενός ή περισσοτέρων ασφαλιστηρίων συμβολαίων με τους φορείς τραπεζοασφαλιστικών ή μεσιτικών-πρακτορειακών υπηρεσιών που συνδέονται με την αντίστοιχη τράπεζα ή το αντίστοιχο ταμιευτήριο. Σε αντίθετη περίπτωση, εφόσον δηλαδή ο καταναλωτής δεν συναινέσει στη σύναψη συγκεκριμένου ασφαλιστηρίου συμβολαίου, είτε επιδεινώνονται οι όροι δανειοδότησης, είτε δεν χορηγείται χρηματοδότηση»!

Δείτε την εγκύκλιο

Δείτε ακόμη για το θέμα:

ΕΕΑ: Αθέμιτες πρακτικές από τράπεζες σε βάρος των διαμεσολαβούντων!

Δήλωση του ΓΓ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου στο nextdeal.gr