tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

“Οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας πλήττουν το ελληνικό εμπόριο”

Βασίλης Κορκίδης:"Οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας πλήττουν το ελληνικό εμπόριο"

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υιοθέτησαν σήμερα επισήμως οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας με στόχο να πιέσουν τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να σταματήσει να υποστηρίζει τους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης . Το πρόβλημα όμως μετατίθεται σε κάθε μέλος χώρα της ΕΕ ξεχωριστά και ιδιαίτερα στη χώρα μας όπου η Ρωσία είναι μία από τις κατ´ εξοχήν χώρες εισαγωγής ελληνικών προϊόντων και μάλιστα σε μία περίοδο που η οικονομία μας έχει ανάγκη από το εξαγωγικό εμπόριο.

Η έγκριση των κυρώσεων δόθηκε γραπτώς από τις 28 χώρες μέλη της ΕΕ κι έτσι δεν χρειάστηκε να συγκληθεί μια σύνοδος κορυφής. Η έγκριση αυτή δίνει νομική βάση στη συμφωνία στην οποία κατέληξαν την Τρίτη στις Βρυξέλλες οι πρεσβευτές της ΕΕ. Οι κυρώσεις θα δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και θα τεθούν σε ισχύ από αύριο Παρασκευή. Εξάλλου το κείμενο διευκρινίζει τι ακριβώς προβλέπουν οι κυρώσεις που υιοθετήθηκαν, γεγονός που θα επιτρέψει στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να γνωρίζουν τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται. Η ΕΕ επιθυμεί με τις κυρώσεις αυτές να εμποδίσει την πρόσβαση της Ρωσίας στις ευρωπαϊκές οικονομικές αγορές.

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις δεν θα μπορούν πλέον να αγοράζουν ομόλογα, μετοχές ή οποιοδήποτε άλλο χρηματοπιστωτικό προϊόν από ρωσικούς οικονομικούς θεσμούς, κυρίως από τις κρατικές τράπεζες και τις θυγατρικές τους, διευκρινίζει τη Επιτροπή στην ανακοίνωσή της. Επίσης οι κυρώσεις προβλέπουν την απαγόρευση των πωλήσεων και αγορών όπλων, στρατιωτικού υλικού και προϊόντων διπλής χρήσης, πολιτικής και στρατιωτικής. Παράλληλα τίθενται περιορισμοί στις πωλήσεις ευαίσθητων τεχνολογιών και εξοπλισμού του ενεργειακού τομέα, οι οποίες πρέπει πρώτα να λαμβάνουν την έγκριση των χωρών μελών της ΕΕ.

Δυστυχώς όμως η χώρα μας δεν μπορεί να αγοράσει οτιδήποτε από ρώσικους οικονομικούς θεσμούς, αλλά μπορεί να πουλήσει σε ρώσικες επιχειρήσεις ελληνικά εποχιακά προιόντα και κυρίως οπωροκηπευτικά τα οποία μάλιστα έχουν περιορισμένο χρόνο μεταφοράς και κατανάλωσης.
Κάθε δράση, δημιουργεί αντίδραση και ατυχώς αυτή η αντίδραση της Ρωσίας είναι σε βάρος των αδύναμων χωρών της ΕΕ και επομένως της Ελλάδας. Η αποτελεσματική παρέμβαση της οικονομικής μας διπλωματίας σε ανώτατο επίπεδο είναι απολύτως απαραίτητη εδώ και τώρα.