tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Πάλι στην πίεση των δανειστών

Οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν το επόμενο χρονικό διάστημα. Σε πολύ λίγο θα ξέρουμε τι ακριβώς θα γίνει.

Τα ΔΕΥΤΕΡΙΑΤΙΚΑ

 

ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ

 

Κάτι δεν σας θυμίζει το περιβάλλον στο οποίο ξανά ζούμε; Δεν σας θυμίζει ότι και πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, ή ακόμη και πριν το δημοψήφισμα του Ιουλίου όταν δηλαδή στον ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν ακόμη οι "κακοί" του Λαφαζάνη του Βαρουφάκη και της Κωνσταντοπούλου, οι δανειστές πάλι δεν έλεγαν όχι στα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση για τα κόκκινα δάνεια, ή την προστασία στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, δεν σας θυμίζει κάτι τέτοιο αυτό που γίνεται τώρα ξανά με τους εκπροσώπους των δανειστών που έρχονται στην Αθήνα την Τετάρτη;

Πάλι δεν πιέζουν για επιπλέον μέτρα δυο δις, πάλι δεν πιέζουν για ΦΠΑ στην εκπαίδευση, πάλι δεν λένε για μεταρρυθμίσεις που μειώνουν και περικόπτουν μισθούς και συντάξεις; Τότε γιατί έγιναν όλα αυτά; Για να έρθουν τα χειρότερα; Και η κυβέρνηση, τι έκανε η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα, και εννοώ το διάστημα από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου και μετά και όχι πολύ πιο πίσω. Δεν κατάφερε τίποτα με αποτέλεσμα τώρα να κινδυνεύουν όλα αυτά.

Δηλαδή, να αλλάξουν οι ρυθμίσεις στις εκατό δόσεις, να μειωθεί ο αριθμός των πολιτών που προστατεύονται από το νόμο Κατσέλη, να μειωθούν οι συντάξεις των ήδη ταλαιπωρημένων οικονομικά συνταξιούχων, να αυξηθεί η ανεργία σύμφωνα με τις προβλέψεις και το ασφαλιστικό να αλλάξει σε ότι αφορά το θέμα των ορίων ηλικίας, ενώ οι φόροι να έρχονται ο ένας πίσω από τον άλλον.

Έχετε αναρωτηθεί που πάμε; Αν είναι αυτή διαπραγμάτευση τότε, ευχαριστούμε πολύ! Βέβαια ο κ.Τσιπρας πόσο άλλο να κάνει πίσω από αυτό που μέχρι τώρα έχει κάνει; Δεν έχει άλλο. Δεν διαθέτει επίσης πολιτικό αντίπαλο και εκεί επαφίεται η όποια υπομονή διαθέτει ο κόσμος από τη μια, και ο ίδιος από την άλλη, αφού δεν ζορίζεται πολιτικά από κανέναν.

Οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν το επόμενο χρονικό διάστημα. Σε πολύ λίγο θα ξέρουμε τι ακριβώς θα γίνει. Εμείς ωστόσο γράφουμε τις προϋποθέσεις που ισχύουν για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Υπενθυμίζεται πως η πρόταση της κυβέρνησης, όπως έχει γίνει γνωστή μέχρι σήμερα, προβλέπει προστασία από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για όσους δανειολήπτες εντάσσονται στον νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και πληρούν σωρευτικά τις εξής προϋποθέσεις:

• Έχουν ετήσιο εισόδημα έως 35.000 ευρώ (σ.σ. σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, το όριο έπεσε στα 32.000 ευρώ).

• Διαθέτουν κύρια κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ για άγαμο, και ως 250.000 ευρώ για ζευγάρι, ενώ το όριο προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ ανά παιδί μέχρι τα τρία, φτάνοντας σε 325.000 ευρώ για πενταμελή οικογένεια.

• Το σύνολο των οφειλών, περιλαμβανομένης της αξίας του ανεξόφλητου δανείου και τυχόν άλλων οφειλών σε τράπεζες, Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και δήμους να μην υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.

Αντίστοιχα οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν προτείνει, σύμφωνα με την κυβέρνηση, το εισόδημα να ξεκινά από τα 8.180 ευρώ για ένα άτομο και τα 13.917 για ζευγάρι, με προσαύξηση 3.350 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα τρία, η αξία της πρώτης κατοικίας να είναι μέχρι 120.000 ευρώ και το σύνολο των οφειλών επίσης 120.000 ευρώ.

Είπατε τίποτα; Για να δούμε λοιπόν τι τελικά θα ισχύσει στο τέλος των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές;