tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών για το ασφαλιστικό το Σάββατο!

Το ακανθώδες πρόβλημα του ασφαλιστικού προσπαθεί να λύσει η κυβέρνηση με τις λιγότερες δυνατές πολιτικές απώλειες αλλά και για την αντιμετώπιση των αντιδράσεων

Το ακανθώδες πρόβλημα του ασφαλιστικού προσπαθεί να λύσει η κυβέρνηση με τις λιγότερες δυνατές πολιτικές απώλειες αλλά και για την αντιμετώπιση των αντιδράσεων που θα προκαλέσουν οι σχεδιαζόμενες αποφάσεις με βάση το σχέδιο Κατρούγκαλου.

 

Στο πλαίσιο αυτό ο Πρωθυπουργός κ. Α. Τσίπρας προωθεί για το Σάββατο, 28 Νοεμβρίου σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Με τη σύσκεψη αυτή προσπαθεί να διευρύνει το μέτωπο των πολιτικών δυνάμεων υπέρ της «ασφαλιστικής μεταρρύθμισης» και ταυτόχρονα να αποδυναμώσει τις κοινωνικές αντιδράσεις από την (νέα πραγματική) μείωση των συντάξεων.

 

 

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο στόχος  της κυβέρνησης είναι ένα «βιώσιμο» και «δίκαιο» ασφαλιστικό σύστημα το οποίο θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

— Tην "Εθνική Σύνταξη" η οποία θα δίνεται ακόμα και σε μακροχρόνια ανέργους.

–Πάνω από την "Εθνική Σύνταξη" – την οποία θα παίρνει κατά  όποιος έχει ασφαλιστεί κατά τουλάχιστον 15 χρόνια σύμφωνα με κυρίαρχα σενάρια- θα «χτίζει» ο κάθε ασφαλισμένος τη σύνταξή του ανάλογα με τις εισφορές τις οποίες έχει καταβάλει με βάση ένα σύστημα «αναδιανεμητικό καθορισμένων παροχών».

-Θα υπάρξει ένα Ταμείο Ασφάλισης με ενιαίους κανόνες για όλους.

Ο κ. Κατρούγκαλος σε σχετικό  υπόμνημα για το ασφαλιστικό, περιγράφει τα αλλεπάλληλα πλήγματα που δέχθηκαν τα ασφαλιστικά ταμεία εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών. Ενδεικτικά ανέφερε ότι  το έλλειμμα του συστήματος έφτασε στο 4% του ΑΕΠ , 12 δισ. χάθηκαν με το PSI  ενώ  εξαερώθηκε το 30% των εισφορών εξαιτίας της ανεργίας και της αύξησης των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Επίσης κατά 21, 8% μειώθηκαν οι μισθοί, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές υπερβαίνουν τα 13 δις ενώ σε 330.000 ανέρχονται τα εκκρεμή αιτήματα για καταβολή συντάξεων.