tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Το Επιμελητηριακό Πανεπιστήμιο Σμύρνης και ο διδάκτορας Α. Τσίπρας

Υπάρχει πολιτική βούληση για επιχειρηματικό πανεπιστήμιο στη χώρα μας;

Υπάρχει πολιτική βούληση για επιμελητηριακό – επιχειρηματικό πανεπιστήμιο στη χώρα μας;

 

Η ανάδειξη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα σε επίτιμο διδάκτορα από το πανεπιστήμιο Izmir University of Economics, το οποίο διευθύνει το Εμπορικό Επιμελητήριο Σμύρνης, πέραν της μεγάλης πολιτικής σημασίας για τις σχέσεις Ελλάδος – Τουρκίας μέσα από ένα ιστορικό σημείο συνάντησης και οδύνης των δύο λαών, ανέδειξε και μια σειρά άλλα ζητήματα, άξια να σημειωθούν.

 

 

Θα πρέπει να πούμε πρώτα ότι η παρουσία του Τούρκου πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου στην τελετή και στις άλλες συναντήσεις, έδωσε ένα σήμα στην ιστορία: ο τόπος που κάποτε υπήρξε κέντρο πραγματικής οικονομικής ανάπτυξης και πολιτισμού των δύο λαών με το οδυνηρό τέλος του διχασμού, της σφαγής και της προσφυγιάς, μπορεί να μνημονεύεται για να γνωρίζουμε την ιστορία αλλά δεν μπορεί πλέον να συνεχίζει να αποτελεί σημείο διχασμού. Αντίθετα με τις νέες οικονομικές συμφωνίες μπορεί να ξαναγίνει κέντρο νέας συνεργασίας με άλλους όρους βέβαια.

 

Μετά από 95 χρόνια, ήρθε για πρώτη φορά πρωθυπουργός της Ελλάδας στη Σμύρνη και έθεσε νέες βάσεις συνεργασίας. Είναι μια θετική εξέλιξη που αν υλοποιηθεί θα ανοίξει νέα σελίδα στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών. Οι πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές έχουν στο θέμα αυτό πολύ δουλειά για τις δικές μας οικονομικές πρωτοβουλίες με δεδομένη και την ικανότητα των Τούρκων να αξιοποιούν κάθε ευκαιρία προώθησης των δικών τους συμφερόντων τους.  

 

Στο πλαίσιο αυτό, δεν πρέπει να μας διαφεύγουν ορισμένες παρατηρήσεις του Προέδρου του Επιμελητηρίου Σμύρνης κ. Ekrem Demirtaş  για άρση των εμποδίων που ανταμώνουν οι τουρκικές επενδύσεις και επιχειρήσεις στην Ελλάδα σημειώνοντας ότι είναι κλειστή σε τουρκικές επενδύσεις, ενώ η Τουρκία είναι ανοικτή. «Υπάρχουν, είπε, περίπου 2.000 ελληνικές εταιρείες στην Τουρκία, αλλά μόνο 20 τουρκικές εταιρείες στην Ελλάδα».

 

 

 

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, Ekrem Demirtaş και Νίκος Γρέντζελος
 

 

Η πρωτοβουλία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας με το Επιμελητήριο Σμύρνης

 

Σε ανύποπτο χρόνο η νεοεκλεγμένη διοίκηση του ΕΕΑ, το 2012, αποφασίζοντας να αναζητήσει διεθνείς συνεργασίες και σε μια προσπάθεια να συλλέξει εμπειρίες από τη λειτουργία άλλων επιμελητηρίων, επέλεξε να καλέσει το Εμπορικό Επιμελητήριο Σμύρνης στην Αθήνα για συνομιλίες.

 

Η πρωτοβουλία αυτή στην αρχή αντιμετωπίστηκε με αμηχανία από πολλούς αλλά όταν αντιλήφθηκαν ότι πρόκειται για ένα επιμελητήριο – πρότυπο σύγχρονου επιμελητηρίου με ευρύτατες αρμοδιότητες και τεράστιο έργο στην ανάπτυξη της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας, αντιλήφθηκαν ότι μόνο να κερδίσουμε έχουμε από αυτή τη σχέση.

 

Η επίσκεψη της Διοίκησης του τουρκικού επιμελητηρίου στις αρχές Φεβρουαρίου 2012, στην Αθήνα στέφθηκε με επιτυχία όπως και η αντίστοιχη ανταπόδοση της επίσκεψης από το ΕΕΑ στη Σμύρνη.

Κεντρικό θέμα της συνάντησης ήταν η ανάπτυξη συνεργασίας των δύο Επιμελητηρίων με σκοπό την διευκόλυνση των επιχειρηματικών συνεργασιών και γενικότερα των οικονομικών σχέσεων του επιχειρηματικού κόσμου των δύο χωρών.

 

Εξετάσθηκαν τομείς συνεργασίας όπως οι εκθέσεις, οι διακλαδικές ανταλλαγές, οι τουριστικές δραστηριότητες, οι συμπαραγωγές και οι κοινές εξαγωγικές δράσεις. Τονίστηκε η ανάγκη οι επιχειρήσεις της Ελλάδος και της Τουρκίας  να σχεδιάζουν βιώσιμες πολιτικές και να δρουν με βάση ένα ευρύ οικονομικό φάσμα από τη Μέση Ανατολή μέχρι τα Βαλκάνια και την ΕΕ και όχι για στα στενά όρια της εθνικής αγοράς κάθε χώρας.

 

Από τη συνάντηση πληροφορηθήκαμε τις πολλές δραστηριότητες του Επιμελητηρίου Σμύρνης, δραστηριότητες που σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με τις δραστηριότητες ευρωπαϊκών επιμελητηρίων, τα πρότυπα των οποίων το ΕΕΑ αγωνίζεται να εισαχθούν στο δικό μας επιμελητηριακό θεσμό.

 

 

Ο Πρόεδρος  του Επιμελητηρίου Σμύρνης κ. Ekrem Demirtaş  παραδίδει αναμνηστικό δώρο στον τότε Πρόεδρο του ΕΕΑ κ. Γιάννη Ρεκλείτη

 

 

Φυσικά ένα από τα πλέον αξιόλογα έργα που έχουν αυτά τα επιμελητήρια είναι και η ανάληψη έργου εκπαίδευσης και κατάρτισης ή αλλιώς της ανάπτυξης της εργασιακής και επιχειρηματικής παιδείας.

 

Δυστυχώς η χώρα μας έχει μείνει πολύ πίσω σε αυτόν το τομέα. Η καθυστέρηση αυτή γίνεται πιο τεράστια αν σκεφτούμε ότι η ανάδειξη σε διδάκτορα του κ. Τσίπρα έγινε ακριβώς από ένα επιμελητηριακό πανεπιστήμιο!

 

Καλό θα είναι λοιπόν αντί υποτιμήσεων και ιδεοληψιών για την Τουρκία και τους Τούρκους, να προσέχουμε με σοβαρότητα τα δικά τους βήματα στην ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα και να αντλούμε συμπεράσματα για εμάς, γιατί διαφορετικά θα τα βρούμε μπροστά μας σαν εμπόδια.

 

Επιμελητηριακό, Επιχειρηματικό Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα;

 

Με δεδομένο ότι το ΕΕΑ και άλλα επιμελητήρια θέλουν διακαώς να αναπτύξουν προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης σε μαζική κλίμακα, ως ένα από τα όπλα εξόδου από την κρίση, θα θέταμε σαφώς προς την κυβέρνηση και ειδικά στον κ. Τσίπρα το Ερώτημα: θα ήταν διατεθειμένος να στηρίξει την δημιουργία επιχειρηματικού πανεπιστημίου στην Ελλάδα; Θα ήταν διατεθειμένος να προχωρήσει το νέο θεσμικό πλαίσιο του επιμελητηριακού θεσμού ως το σημείο να αποκτηθεί μια νέα δομή επιχειρηματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης που θα περιλαμβάνει κλιμακωτά από την εκτέλεση απλών προγραμμάτων κατάρτισης, θα περνάει σε πιστοποιημένη εκπαίδευση κατάρτιση με σύγχρονες μέθοδες όπως η εξ αποστάσεως (e – learning) και η δια βίου μάθηση, καταλήγοντας σε πανεπιστημιακό επίπεδο;

 

Αν ο κ. Πρωθυπουργός ένοιωσε παράξενα και περήφανα που αναδείχτηκε επίτιμος διδάκτορας από ένα επιχειρηματικό πανεπιστήμιο της γείτονος ανταγωνίστριας χώρας, πόσο περήφανος θα ένοιωθε άραγε ένας Έλληνας Πρωθυπουργός αν έβλεπε ένα αντίστοιχο δικό μας πανεπιστήμιο να ανακηρύττει διδάκτορες ξένους πρωθυπουργούς, μεταξύ των οποίων και από την Τουρκία;

 

Δεν είναι η στιγμή αυτή κατάλληλη να αναλύσουμε το έργο ενός επιχειρηματικού πανεπιστημίου και τα σπουδαία ωφελήματα που θα έφερνε στην οικονομία, στην κοινωνία και στη χώρα. Τώρα το μόνο θέμα που θέτουμε είναι ένα: Υπάρχει πολιτική βούληση για επιχειρηματικό πανεπιστήμιο στη χώρα μας; Από την απάντηση θα κριθεί κατά πόσο η κυβέρνηση πιάνει τα μηνύματα των καιρών και διδάσκεται από τις πρωτοβουλίες άλλων ανταγωνιστών.

 

Η αντιπροσωπεία και ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Σμύρνης Ekrem Demirtas παρακάθονται στο Δείπνο που παρέθεσε η διοίκηση του ΕΕΑ