tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Κ. Μητσοτάκης : Φορολογική μεταρρύθμιση με μειώσεις σε φόρους,

Ο Κ.Μητσοτάκης ανέφερε ότι θα προχωρήσει σε μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός 2 ετών (20% τον πρώτο χρόνο, και 10% τον δεύτερο)

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας  κ. Κ. Μητσοτάκης μίλησε στις παραγωγικές τάξεις στις 17 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της ΔΕΘ.

 

Ο Κ.Μητσοτάκης ανέφερε ότι  θα προχωρήσει σε μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός 2 ετών (20% τον πρώτο χρόνο, και 10% τον δεύτερο).

Δεσμεύτηκε επίσης για μείωση φορολογικών συντελεστών μέσω μιας τολμηρής φορολογικής μεταρρύθμισης:

Συγκεκριμένα σε ότι αφορά την φορολογία στις επιχειρήσεις ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεσμεύτηκε για μείωση από το 29% στο 20% εντός δύο ετών (στο 24% τον πρώτο χρόνο και στο 20% τον δεύτερο) καθώς και μείωση στον φόρο μερισμάτων από 15% στο 5%.
 
– Επανέρχεται ο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%
 
– Καταργείται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί.

– Αυξάνεται το όριο υπαγωγής στο ΦΠΑ από τις 10,000 στις 25,000 Ευρώ.

Σε αυτά τα μέτρα άμεσης εφαρμογής δεσμεύτηκε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Με προϋπόθεση δε, την ανάκαμψη της οικονομίας και τη μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2% του ΑΕΠ, δεσμεύτηκε και για μια ακόμη σειρά μέτρων:
 
-Μείωση των φορολογικών συντελεστών στα φυσικά πρόσωπα με εισαγωγικό συντελεστή στα  χαμηλά εισοδήματα9%.
 
-Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στους  εργαζομένων.
 
-Μείωση του ΦΠΑ, με καθιέρωση δύο συντελεστών πια 11% και 22%.
 
Τα παραπάνω μέτρα όπως ανέφερε ο  Κος Κ.Μητσοτάκης κοστίζουν περίπου 1,3 δις ευρώ τον πρώτο χρόνο και 1,9 δις ευρώ τη διετία.

Για να βρεθούν τα χρήματα πρέπει η πολιτική της μείωσης να συνοδεύεται και από ένα σχέδιο περικοπών κρατικών δαπανών για να μην διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία».

Συγκεκριμένα όπως είπε τα χρήματα θα βρεθούν ως εξής:

-200 εκατομμύρια ευρώ, από τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών του Δημοσίου κατά 12%.
-400 εκατομμύρια ευρώ, από τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των ΔΕΚΟ και όλων των Νομικών Προσώπων της Γενικής Κυβέρνησης.
-150 εκατομμύρια ευρώ, από την αναστολή των προβλεπόμενων αυξήσεων στους δημοσίους υπαλλήλους.
-140 εκατομμύρια ευρώ, από τη μείωση των δαπανών για τόκους στα Έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου, φτάνοντας το κόστος  του 2014.
-140 εκατομμύρια ευρώ, από τον εξορθολογισμό της κρατικής επιχορήγησης στα ευγενή ταμεία.
-100 εκατομμύρια ευρώ, από το συμψηφισμό οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ για τις αγροτικές επιδοτήσεις.
-150 εκατομμύρια ευρώ, από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τις ηλεκτρονικές προμήθειες και μια  Εθνική Στρατηγική για το Φάρμακο.
-20 εκατομμύρια ευρώ από τη συγχώνευση κτιριακών υποδομών.
-75 εκατομμύρια ευρώ τον πρώτο χρόνο και 300 εκατομμύρια ευρώ στην τετραετία, από τη διατήρηση της υπάρχουσας σχέσης προσλήψεων και αποχωρήσεων στο δημόσιο.
– 100 εκατομμύρια ευρώ τον πρώτο χρόνο και 400 εκατομμύρια ευρώ στην τετραετία από την κατάργηση δομών που δημιουργήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ από τις αρχές του 2015 και από τη στρατηγική εκχωρήσεων (outsourcing) στον ιδιωτικό τομέα.

Αναφορά και στην ΕΡΤ έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ στην ΕΡΤ δεσμευόμενος ότι θα προχωρήσει σε μείωση στο μισό του ειδικού τέλους της ΕΡΤ. «Το διαθέσιμο εισόδημα των φορολογουμένων θα αυξηθεί κατά 90 εκατ. ευρώ περίπου και κάθε νοικοκυριό θα εξοικονομήσει τα 18 από τα 36 ευρώ που πληρώνει μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Πηγή: Taxheaven

 

 

ΣΒ