tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στην “ΑΞΙΑ”: Περιμένουμε να δούμε αν θα λειτουργήσουν τα μέτρα για την ακρίβεια

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “ΑΞΙΑ” (06/07/2024).


Πριν από λίγες ημέρες, μαζί με άλλα μέλη της Διοίκησης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, επισκεφθήκαμε τον Υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο για μία πρώτη συνάντηση εργασίας μετά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων.

Εκεί έγινε ένας εποικοδομητικός διάλογος για διάφορα θέματα λειτουργίας της αγοράς που άπτονται της ευθύνης του υπουργείου ενώ, όπως ήταν επόμενο, εστιάσαμε στο μείζον πρόβλημα της ακρίβειας. Οι συνεχείς αυξήσεις στις τιμές βασικών αγαθών προκαλούν ασφυκτικές πιέσεις όχι μόνο στα νοικοκυριά αλλά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς επηρεάζουν την κατανάλωση ενώ «απογειώνουν» και το λειτουργικό τους κόστος.

Σε ερώτηση μας για το πως σκοπεύει η κυβέρνηση να τιθασεύσει την ακρίβεια και να πετύχει τη μείωση των τιμών στα ράφια, ο υπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος τονίζοντας τον ρόλο του Παρατηρητηρίου Τιμών, του e-katanalotis, την ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού της ΔΙΜΕΑ ώστε να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στην αγορά, αλλά κυρίως εστίασε στην πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης για πολλαπλασιασμό των προστίμων προκειμένου να παταχθούν αποφασιστικά τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που οδηγούν και αυτά σε ανατιμήσεις. Μάλιστα εκτίμησε ότι τα πρώτα πρακτικά αποτελέσματα θα αρχίσουν να φαίνονται μετά από λίγες εβδομάδες.

Είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε πραγματικά να στεφθεί με επιτυχία αυτός ο σχεδιασμός, κάτι που τονίσαμε και στον υπουργό, γιατί είναι ένα πρόβλημα που μας αφορά όλους. Τον διαβεβαιώσαμε επίσης ότι οποιαδήποτε κίνηση γίνεται με στόχο την αντιμετώπιση της ακρίβειας θα βρει σύμμαχο το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Δεν κρύβουμε όμως και την ανησυχία μας, καθώς ήδη έχει υπάρξει σημαντική καθυστέρηση. Ειδικά στο κομμάτι της δράσης κάποιων πολυεθνικών που έχουν σχηματίσει καρτέλ, θεωρούμε ότι θα έπρεπε να είχαν ασκηθεί περισσότεροι έλεγχοι από την Πολιτεία. Όχι τώρα αλλά από την πρώτη στιγμή που φάνηκε το μέγεθος του προβλήματος. Γιατί πολλοί φορείς της αγοράς, μεταξύ των οποίων και το Ε.Ε.Α., είχαμε αναδείξει το θέμα.

Η ελληνική κοινωνία δεν έχει πια τις αντοχές του παρελθόντος καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουν προηγηθεί μία σκληρή οικονομική κρίση, μία πανδημία και μία ενεργειακή κρίση. Τα αποτυπώματα όλων των παραπάνω προκλήσεων είναι ακόμα φανερά στην καθημερινότητα όλων μας και κυρίως στο πορτοφόλι μας.

Δεν πρέπει λοιπόν να χαθεί άλλος χρόνος για να ληφθούν πιο δραστικές αποφάσεις. Και εκτιμώ ότι πρέπει να ασχοληθεί πιο ενεργά και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και στο κομμάτι της ανεξέλεγκτης δράσης των πολυεθνικών αλλά και στο να δώσει τη δυνατότητα στα εθνικά κοινοβούλια να λαμβάνουν μέτρα στήριξης των πολιτών τους.