tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Κτηματομεσιτική αγορά: Αύξηση κατά 29% στις τιμές των ακινήτων στην Αττική στο δεύτερο εξάμηνο του έτους

  • Η μέση τιμή πώλησης, σε αρκετές περιοχές, ξεπερνά τα 3.000 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ το μέσο ενοίκιο έχει υπερβεί τα 10 ευρώ το τετραγωνικό
  • Για την αναχαίτιση του αυξημένου κόστους στέγασης, η κυβέρνηση σχεδιάζει την επέκταση του προγράμματος “Σπίτι Μου” για την επιδότηση στεγαστικών δανείων με πόρους ύψους 2 δισ. Ευρώ και την αύξηση του ποσοστού ενίσχυσης για το πρόγραμμα “Ανακαινίζω Ενοικιάζω” στο 60%

Ανοδικά κινούνται και το δεύτερο εξάμηνο του έτους, οι τιμές πώλησης των κατοικιών, παρασύροντας προς τα πάνω και τα ενοίκια.

Στην Αττική, τα ποσοστά αύξησης φτάνουν ακόμη και στο 29% και εντοπίζονται στις περιοχές που μέχρι σήμερα είχαν χαμηλότερες τιμές, όπως τα ανατολικά προάστια και ο Πειραιάς. Η μέση τιμή πώλησης, σε αρκετές περιοχές, ξεπερνά τα 3.000 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ το μέσο ενοίκιο έχει υπερβεί τα 10 ευρώ το τετραγωνικό.

Η μειωμένη προσφορά ακινήτων και το έντονο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για την απόκτηση της Golden Visa εξακολουθούν να πιέζουν προς τα πάνω τις τιμές των ακινήτων. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Spitogatos, το β’ τρίμηνο του 2024 οι ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών αυξήθηκαν πανελλαδικά κατά 9,6% και τα ενοίκια κατά 8,9%. Ωστόσο, σε ορισμένες περιοχές, όπως ο Πειραιάς, οι τιμές εκτινάχθηκαν κατά 28,9% στα 2.471 ευρώ το τετραγωνικό και τα Ανατολικά Προάστια κατά 12,8% ξεπερνώντας τα 2.100 ευρώ.

Μεταβολή τιμών ακινήτων στο β’ τρίμηνο του 2024

  • Τιμές πώλησης: +9,6%
  • Τιμές ενοικίασης: +8,9%

Η πορεία των τιμών των ακινήτων στην περιοχή του Πειραιά έχει ακολουθήσει ανοδική πορεία, διαθέτοντας ως μέση τιμή πώλησης τα 2.471 €/ τ.μ., γεγονός που θέτει την τιμή της ετήσιας μεταβολής συν 28.9%. Ενώ, στα Ανατολικά προάστια της Αττικής, η τιμή πώλησης ανέρχεται στα 2.133 €/ τ.μ., με την ετήσια μεταβολή να φτάνει +12,8%.

Ο Δημήτρης Μελαχροινός, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Spitogatos, δηλώνει ότι «Οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις αλλαγές που έγιναν στην Golden Visa πέρυσι, που ανέβηκαν τα όρια σε κάποιες περιοχές, όπως τα νότια προάστια της Αθήνας, τα βόρεια, το κέντρο και κάποιες νησιωτικές περιοχές, οπότε οι επενδυτές στράφηκαν στις περιοχές που τα όρια παρέμειναν χαμηλά, στα 250.000 ευρώ».

Τις υψηλότερες τιμές πώλησης πανελλαδικά εμφανίζουν τα Νότια Προάστια με 3.750 ευρώ το τετραγωνικό, οι Κυκλάδες με 3.500 ευρώ και τα Βόρεια Προάστια με 3.000 ευρώ το τετραγωνικό. Ακολουθούν η Λευκάδα με 2.672 ευρώ το τετραγωνικό, η Χαλκιδική με 2.381 και η Θεσσαλονίκη με 2.342 ευρώ ανά τ.μ.

Ο Θέμης Μπάκας, πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, επισημαίνει ότι «Πλέον οι αυξήσεις είναι δυσανάλογες σε σχέση με τα εισοδήματα των Ελλήνων όσον αφορά και τις τιμές ενοικίασης και τις τιμές πώλησης. 1 εκατ. περίπου νοικοκυριά που ζουν σε ενοίκιο βλέπουμε πλέον ότι είναι απίθανο να μπορέσουν να αγοράσουν κατοικία.»

Διψήφιες αυξήσεις καταγράφονται και στα ενοίκια κατοικιών στο λεκανοπέδιο Αττικής με τα μισθώματα στα Νότια Προάστια να διαμορφώνονται στα 12,5 ευρώ το τετραγωνικό, στα Βόρεια στα 11,3 ευρώ και στο κέντρο της Αθήνας στα 10,6 ευρώ. Τα υψηλότερα ενοίκια παρατηρούνται στη Χαλκιδική με την τιμή του τετραγωνικού να αγγίζει τα 35,71 ευρώ και στις Κυκλάδες τα 17,7 ευρώ.

Ο Λευτέρης Ποταμιανός, πρόεδρος της Ένωσης Μεσιτών Αθήνας Αττικής, ερωτώμενος σχετικά με τις νέες αυξήσεις από την αρχή του 2024, τονίζει ότι το πρώτο εξάμηνο του 2024 έχει ακολουθήσει έναν επιβραδυντικό ρυθμό αύξησης με την κτηματαγορά να έχει «κουραστεί».

Για την αναχαίτιση του αυξημένου κόστους στέγασης, η κυβέρνηση σχεδιάζει την επέκταση του προγράμματος “Σπίτι Μου” για την επιδότηση στεγαστικών δανείων με πόρους ύψους 2 δισ. Ευρώ και την αύξηση του ποσοστού ενίσχυσης για το πρόγραμμα “Ανακαινίζω Ενοικιάζω” στο 60%. Παράλληλα, προωθούνται αλλαγές στο καθεστώς βραχυχρόνιας μίσθωσης, με τα συναρμόδια υπουργεία να εξετάζουν ανώτατο πλαφόν ημερών διαμονής, αλλά και ισχυρότερα φορολογικά κίνητρα για τις μακροχρόνιες κατοικίες.

 

 

Πηγή: ertnews.gr

 

Β