tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Μείωση των επιτοκίων για πρώτη φορά από το 2019

  • Στη συνεδρίαση του 26μελούς συμβουλίου καθορισμού των επιτοκίων της τράπεζας στη Φρανκφούρτη, αποφασίστηκε μείωση κατά 0,25% και των τριών βασικών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μείωσε το επιτόκιο αναφοράς της στο 3,75% από το υψηλό ρεκόρ του 4% . Η ευρωζώνη άρχισε να μειώνει το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, χωρίς να περιμένει το σύνθημα των Ηνωμένων Πολιτειών, επισημαίνουν οι αναλυτές, καθώς είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχωρά σε μείωση, προτού η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) ανακοινώσει μείωση των επιτοκίων.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε στα τέλη του περασμένου μήνα «πραγματικά σίγουρη» ότι ο πληθωρισμός ήταν υπό έλεγχο στις 20 χώρες της ευρωζώνης, «κλειδώνοντας» ουσιαστικά τη μείωση των επιτοκίων.

Στη συνεδρίαση του 26μελούς συμβουλίου καθορισμού των επιτοκίων της τράπεζας στη Φρανκφούρτη, αποφασίστηκε μείωση κατά 0,25% και των τριών βασικών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. Κατά συνέπεια, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα μειωθούν σε 4,25%, 4,50% και 3,75% αντιστοίχως, με ισχύ από τις 12 Ιουνίου 2024.

Υπενθυμίζεται ότι σε 14 μήνες τα επιτόκια είχαν αυξηθεί 10 φορές, φτάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ για επιπλέον 9 μήνες, είχαν παραμείνει αμετάβλητα.

 

 

Πηγή: ertnews.gr

 

 

Β