tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Νέα από το e-forologia.gr (29/1/2024)

Άρθρο

Απολογιστική Δήλωση & Ψηφιακή Κάρτα στο ΕΡΓΑΝΗ! Τί είναι και που εξυπηρετεί;

Ερωτήματα

Ψηφιακή κάρτα εργασίας

Έχω δυο ατομικές επιχειρήσεις με κύριο ΚΑΔ 3315.

  1. Η πρώτη ατομική απασχολεί μόνο ένα εργαζόμενο ο οποίος δεν έχει φυσική παρουσία στο κατάστημα της έδρας και πάει κατ’ ευθείαν στον τόπο παροχής του εκάστοτε έργου. Σε αυτή την περίπτωση εξαιρείται της υποχρέωσης υπαγωγής στην ψηφιακή κάρτα και εάν ναι πρέπει να αναγράφεται ευκρινώς στους όρους ατομικής σύμβασης εργασίας;
  2. Η δεύτερη ατομική απασχολεί εργαζομένους και με φυσική παρουσία και χωρίς. Για αυτούς που δεν έχουν φυσική παρουσία θα πρέπει να αναγράφεται ευκρινώς στους όρους ατομικής σύμβασης εργασίας ότι παράσχουν την υπηρεσία κατ ευθείαν στον τόπο παροχής του εκάστοτε έργου; Οπότε θα δηλώνονται μόνο οι εργαζόμενοι με φυσική παρουσία στην ψηφιακή κάρτα εργασίας;

Απάντηση

  1.  Όσον αφορά την εφαρμογή του   Συστήματος Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας κατά τα οριζόμενα στην  ΥΑ Αριθμ. 113169/ ΦΕΚ Β  7421/28.12.2023,  οι  επιχειρήσεις (που αναφέρονται στο Μέρος Α  της  υπουργικής αυτής  απόφασης ) υποχρεούνται αντίστοιχα, από τις ως άνω ημερομηνίες να διαθέτουν και να ενεργοποιούν αντιστοίχως, σύστημα ψηφιακής κάρτας εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων τους με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας, που απασχολούνται με φυσική παρουσία στο χώρο παροχής εργασίας της επιχείρησης, περιλαμβανομένων και των εργαζομένων που απασχολούνται στις ανωτέρω επιχειρήσεις μέσω δανεισμού.

Το ψηφιακό σύστημα ωρομέτρησης  εφαρμόζεται μόνο στους εργαζόμενους με φυσική παρουσία . Για κάποιον που ξεκινά ή και ολοκληρώνει την εργασία του στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης όπου και εργάζεται , ισχύει κανονικά η κάρτα εργασίας.

Με βάση τα ανωτέρω εκτεθέντα,  επισημαίνεται  ότι ο εν λόγω εργαζόμενος θα απογραφεί  κανονικά στην ψηφιακή οργάνωση του χρόνου εργασίας με δεδομένο ότι πρόκειται για εργαζόμενο με εξαρτημένη σχέση εργασίας, δεν θα χτυπάει  όμως κάρτα όταν παρέχει εργασία  εκτός της έδρας της επιχείρησης. Όταν όμως θα προσέρχεται στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης , θα χτυπάει κανονικά κάρτα εργασίας.

Δείτε ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση εδώ.

 

Έκπτωση σε πώληση

Επιχείρηση του πρωτογενή τομέα (φυτώριο) θέλει να κάνει έκπτωση σε κάποιους πελάτες της, π.χ., ενώ το φυτό της τομάτας το πουλάει 0,13€, για κάποιους συγκεκριμένους πελάτες θέλει να το δίνει 0,10. Στους εν λόγω πελάτες, θα κάνει έκπτωση σε όλα τα προϊόντα που τους δίνει.

Υπάρχει κάποια διαδικασία που πρέπει να γίνει π.χ. κάποιο συμφωνητικό ή γνωστοποίηση ώστε να είναι εντάξει ως προς τη εισόδημα & το ΦΠΑ;

Απάντηση

  1. Με βάση τα παραπάνω, δεν υπάρχει υποχρέωση γνωστοποίησης των εκπτώσεων που δίνονται από μια επιχείρηση, ακόμα και των εκπτώσεων λόγω τζίρου.

Επισημαίνουμε ότι περιπτώσεις πωλήσεων κάτω του κόστους, επιτρέπονται υπό προϋποθέσεις. Δεν αναφέρετε εάν η περίπτωση που αντιμετωπίζετε είναι τέτοια, ήτοι μετά την έκπτωση να προκύπτει πώληση κάτω του κόστους, ωστόσο προτείνουμε να μελετήσετε και την ΔΕΔ 1199/2023 στην οποία εκτός των άλλων αναφέρεται:

«Επειδή, δεν αναγνωρίζεται φορολογικά η ζημία που προκύπτει από πωλήσεις εμπορευμάτων σε τιμές κάτω του κόστους, είτε σε συνδεδεμένες σε αυτή εταιρείες είτε σε τρίτες εταιρείες (πελάτες της).

Επειδή, σε κάθε περίπτωση είναι δυνατόν να πωλούνται εμπορεύματα σε τιμές κάτω του κόστους, εφόσον συντρέχουν εξαιρετικοί λόγοι που το δικαιολογούν, όπως εταιρείες που βρίσκονται σε εκκαθάριση. Η εταιρεία, όμως, θα πρέπει να αποδείξει στις φορολογικές αρχές ότι η πώληση των συγκεκριμένων εμπορευμάτων σε τιμές κάτω του κόστους δικαιολογείται για επιχειρηματικούς λόγους.

Επειδή, ο στόχος της διείσδυσης σε τοπικές αγορές χωρών του εξωτερικού και συνακόλουθα η απόκτηση ικανοποιητικού μεριδίου αγοράς αποτελεί ένα μελλοντικό και αβέβαιο γεγονός, που εξαρτάται από ποικίλους ενδογενείς-εξωγενείς παράγοντες και δεν δύναται σε καμία περίπτωση να δικαιολογήσει την πώληση-διάθεση προϊόντων σε τιμές χαμηλότερες του κόστους αγοράς.

Συνεπώς, ο έλεγχος ορθώς θεώρησε την διαφορά μεταξύ της τιμής αγοράς και της τιμής πώλησης των ξενόγλωσσων βιβλίων στο εξωτερικό (διαφορά κάτω του κόστους πωλήσεων), ως μη εκπιπτόμενη δαπάνη.».

Δείτε ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση εδώ.

Πηγή: www.e-forologia.gr