tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Νέα από το e-forologia.gr (28/8/2023)

Άρθρα

Μεταφορά ζημιών Ανωνύμων Εταιρειών

Ερωτήματα

Τι υφίσταται ως προς το επίδομα παιδιού, προστατευόμενου τέκνου;

Ενήλικος φοιτητής για το έτος 2022 πήρε σύνταξη από τον θανόντα πατέρα του και κοινωνικό μέρισμα. Υποβάλλει φορολογική δήλωση μόνος του.
Η ερώτησή μας είναι αν η μητέρα του μπορεί να τον βάλει στη δήλωσή της ως προστατευόμενο τέκνο και αν δικαιούται να πάρει επίδομα παιδιού Α21.

Απάντηση:

Το Επίδομα Παιδιού είναι ένα μη ανταποδοτικό επίδομα. Χορηγείται από το πρώτο παιδί και το συνολικό ποσό καθορίζεται από τον αριθμό των εξαρτώμενων παιδιών και την κατηγορία του οικογενειακού εισοδήματος. Για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης, κατ’ έτος, μέσω της ιστοσελίδας της ΗΔΙΚΑ ή του ΟΠΕΚΑ στην ειδική πλατφόρμα, από τον υπόχρεο υποβολής της αίτησης φορολογίας εισοδήματος ή τη σύζυγο του με τη χρήση των προσωπικών κωδικών του taxisnet.

Από τα ανωτέρω που αναφέρονται και από τα ερωτήματά σας, δεν προκύπτει η δυνατότητα εμφάνισης του ενήλικα φοιτητή ως εξαρτώμενου μέλους της μητέρας του, εκτός αν τα εισοδήματά του αφορούν εξωϊδρυματικό επίδομα ή προνοιακά επιδόματα αναπηρίας που χορηγούνται από το κράτος. Στην τελευταία περίπτωση, ανεξάρτητα της υποβολής ατομική δήλωσης από τον φοιτητή, η μητέρα του μπορεί να τον εμφανίσει την δική της φορολογική δήλωση ως εξαρτώμενο μέλος.

Δείτε ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση  εδώ.

 

Υποβάλλω ψηφιακό ωράριο για την απασχόληση την έκτη μέρα κατά παράβαση του πενθημέρου;

Σε επισιτιστικό κατάστημα περ.ΙΙ , διανομέας με πλήρη απασχόληση , συμφωνείται να δουλεύει εξαήμερο για τους επόμενους 3 μήνες, λόγω αυξημένου φόρτου εργασίας, με σταθερό ωράριο και ημερήσια απασχόληση Δευτέρα έως Σάββατο 08:00-14:40 .
Έχω τις εξής ερωτήσεις:
1) Θα υποβάλλω ψηφιακό ωράριο με απεικόνιση της εξαήμερης εργασίας ή θα αφήσω σε ισχύ το αρχικό ψηφιακό ωράριο της πενθήμερης οκτάωρης εργασίας;

2) Πώς θα αποτυπώνω την πρόσθετη αμοιβή στην απόδειξη πληρωμής;

Απάντηση:
Η εργασία κατά την 6η ημέρα επί πενθήμερης απασχόλησης εργαζόμενου  σε επισιτιστικό κατάστημα  (συνεπώς και του διανομέα) λογίζεται ως εργασία εκτός της εργάσιμης  εβδομάδος, οι ώρες της οποίας δεν προστίθενται στο συνολικό ωράριο των πέντε εργασίμων  ημερών, χωρίς προς τούτο  να μετατρέπεται το πενθήμερο σε εξαήμερο.
Με βάση τα ανωτέρω εκτεθέντα,  οφείλετε όσον αφορά τους εργαζόμενους σε επισιτιστικό κατάστημα, να υποβάλλετε το ψηφιακό ωράριο με βάση την πενθήμερη απασχόληση , όπως ορίζει άλλωστε η ΣΣΕ 12.6.2023, και κάθε φορά που απασχολούνται  την έκτη ημέρα κατά παράβαση του πενθημέρου, πρέπει να υποβάλετε  το ψηφιακό  μεταβαλλόμενο ωράριο.
Στην απόδειξη πληρωμής πρέπει να γίνεται ανάλυση των πάσης φύσεως αμοιβών των εργαζόμενων. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να αναφέρεται σε ξεχωριστή στήλη η αμοιβή της έκτης ημέρας κατά παράβαση του πενθημέρου.

Δείτε ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση  εδώ.