tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Πρόεδρος Συλλόγου Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Κορυδαλλού στο eea.gr: Χρειαζόμαστε μέτρα στήριξης εδώ και τώρα

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Κορυδαλλού, Κώστας Ψωμάς, σε συνέντευξή του στο eea.gr, χαρακτηρίζει τραγική την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, σημειώνει τη δραματική μείωση τζίρου των μικρών επιχειρήσεων λόγω των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας και ζητεί μέτρα στήριξης εδώ και τώρα.

Ακολουθεί η συνέντευξη:

  • Πόσο πλήττουν τις επιχειρήσεις του κλάδου σας η ενεργειακή κρίση και συνολικά η ακρίβεια;

Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Κορυδαλλού εκπροσωπεί όλους σχεδόν τους κλάδους και όλοι πλήττονται βάναυσα από την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια. Περισσότερο οι μεταποιητικές επιχειρήσεις και η εστίαση που βλέπουν τις τιμές των πρώτων υλών να εκτοξεύονται ενώ οι λογαριασμοί ρεύματος έχουν φέρει πολλές μικρές επιχειρήσεις στα όρια της επιβίωσης και του λουκέτου. Οι μικροί βιοτέχνες που χρησιμοποιούν ενεργοβόρα μηχανήματα και τα μαγαζιά που έχουν ψυγεία που δεν μπορούν να τα βγάλουν από την πρίζα, οι αυτοκινητιστές που βλέπουν την τιμή του πετρελαίου να διπλασιάζεται και τα κόμιστρα να παραμένουν σταθερά είναι αυτοί που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή ενώ το χειμώνα που θα μπει και η θέρμανση στην εξίσωση τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο ζοφερά. Οι αυτοαπασχολούμενοι που πάντα είχαν μία μικρή επιχείρηση από την οποία έβγαζαν ουσιαστικά ένα μεροκάματο βρίσκονται σε απόγνωση βλέποντας τα χρέη να συσσωρεύονται και να ανέρχονται πλέον σε δυσθεώρητα ύψη.

Ο αντίκτυπος όλων των παραπάνω στη μείωση του τζίρου των μικροεπιχειρήσεων μας είναι δραματικός, η κυβέρνηση αρνείται κάθε μέτρο μόνιμου χαρακτήρα που μπορεί να δώσει ανάσα και επιμένει στην επιδοματική πολιτική με ψίχουλα που θα ξαναπληρώσει ο λαός χρυσάφι, μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα δημοσιονομικά ελλείμματα. Επιμένει στην φορομπηχτική πολιτική που ματώνει τον λαό αλλά και την πολιτική της “απελευθέρωσης” της ενέργειας που όλες οι κυβερνήσεις ακολούθησαν και μας έχει οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση. Όσο για τα ανέκδοτα περί κατάργησης της ρήτρας αναπροσαρμογής και περιορισμού των κερδών των μεγαλοεπιχειρήσεων στην ενέργεια σε συνθήκες «ελεύθερης αγοράς», στερούνται κάθε σοβαρότητας.

  • Ποια μέτρα εκτιμάτε ότι πρέπει να ληφθούν για να αναχαιτιστεί το κύμα ανατιμήσεων;

Η κυβέρνηση θα πρέπει επιτέλους να δει τους ανθρώπους πίσω από τους αριθμούς. Η στατιστική είναι συχνά ο καλύτερος τρόπος για να πεις ψέματα και οι κυβερνήσεις (και η τωρινή αλλά και οι προηγούμενες) το κάνουν αυτό κατά κόρον. Δεν μπορεί να μιλάνε για ανάπτυξη καλυπτόμενοι πίσω από έναν οικονομικό δείκτη, έναν μέσο όρο που χωράει τους εφοπλιστές, τις τράπεζες, τη βιομηχανία και τους κολοσσούς του τουρισμού από τη μία και τον αυτοαπασχολούμενο, το μικρομάγαζο, τον βιοτέχνη από την άλλη. Κι ακόμα χειρότερα μιλάνε χρησιμοποιώντας μόνο τους δείκτες ανάπτυξης που τους βολεύουν όπως είναι αυτός του τουρισμού και ξεχνάνε τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους. Λες και η τουριστική ανάπτυξη θα λύσει όλα τα προβλήματα. Οι μικροί επαγγελματίες του Κορυδαλλού που εμείς εκπροσωπούμε ελάχιστα επηρεάζονται από την αύξηση του τουρισμού. Αντιθέτως βλέπουν το όνειρο των ολιγοήμερων θερινών διακοπών που έχουν ανάγκη να ανέρχεται πλέον σε απαγορευτικά επίπεδα για τους περισσότερους. Χρειαζόμαστε μέτρα στήριξης εδώ και τώρα. Η επιστρεπτέα προκαταβολή πρέπει να μην επιστραφεί. Το τέλος επιτηδεύματος πρέπει να καταργηθεί όπως άλλωστε είχε δεσμευθεί και προεκλογικά η κυβέρνηση. Είναι απαραίτητο να επιστρέψει το αφορολόγητο και στους επαγγελματίες όπως στους μισθωτούς με αύξησή του στις 12.000€ προσαυξημένο κατά 3.000€ για κάθε παιδί. Αφορολόγητο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης για όλες τις μικρές επιχειρήσεις και τους αγρότες, για τη λαϊκή οικογένεια όπως υπάρχει και υπήρχε πάντα για τους εφοπλιστές. Κατάργηση του χρηματιστηρίου της ενέργειας και καθορισμός της τιμής της κιλοβατώρας κεντρικά προκειμένου να αποφεύγονται φαινόμενα αισχροκέρδειας από τους παρόχους. Κανένα μαγαζί και λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα.

  • Πέραν της ακρίβειας, ποια άλλα προβλήματα αντιμετωπίζει ο κλάδος σας;

Καταρχήν οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν και τον βραχνά των συσσωρευμένων χρεών προς τράπεζες, ΔΕΚΟ, δημόσιο, προμηθευτές που έρχονται από τα προηγούμενα χρόνια της δεκαετούς και πλέον κρίσης. Χρέη που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της άδικης έμμεσης και άμεσης φορολογίας, των απαράδεκτων χαρατσιών όπως του ΕΝΦΙΑ και του Τέλους Επιτηδεύματος που καμία Κυβέρνηση δεν τα κατήργησε. Δημιουργήθηκαν από την απαράδεχτη διαχείριση της πανδημίας που κράτησε για μήνες τις επιχειρήσεις μας κλειστές και σήμερα είμαστε υποχρεωμένοι να επιστρέφουμε ακόμα και τα ψίχουλα των επιστρεπτέων προκαταβολών, όταν οι μεγάλοι όμιλοι πήραν ζεστό παραδάκι εκατομμυρίων που δε θα επιστρέψουν ποτέ.

Παράλληλα με όλα αυτά η ηλεκτρονική γραφειοκρατία που έχει γιγαντωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω και της περιβόητης ψηφιακής μετάβασης έχει εξελιχθεί σε ένα βραχνά για την μικρομεσαία επιχείρηση που είναι αναγκασμένη να ξοδεύει συνεχώς χρήματα για να μπορεί να ανταποκριθεί σε όσες νέες υποχρεώσεις θεσπίζονται συνεχώς. Το my-data, η υποχρέωση εγγραφής στο ΓΕΜΗ για τις ατομικές επιχειρήσεις και η αναγραφή ενός ακόμα αριθμού (ΓΕΜΗ) σε όλα τα έγγραφα κάνει δύσκολα πράγματα που μέχρι χθες ήταν σχετικά απλά. Ταυτόχρονα τα διοικητικά πρόστιμα συχνά είναι για τους αυτοαπασχολούμενους είναι εξοντωτικά ενώ για τους μεγάλους ομίλους χάδι.

Τέλος η αυξημένη ανεργία όλα αυτά τα χρόνια, οι μειώσεις μισθών και συντάξεων έχουν οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου μείωση αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, πράγμα που έχει άμεσο αντίκτυπο στο τζίρο, και τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

  • Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά σήμερα και πώς κινήθηκαν οι εκπτώσεις;

Η κατάσταση στην αγορά σήμερα είναι τραγική. Το καταναλωτικό κοινό βλέπει συνεχώς την αγοραστική του δύναμη να εκμηδενίζεται, έχει να αντιμετωπίσει το ενεργειακό κόστος και δεν περισσεύουν χρήματα για ψώνια ακόμα και στις εκπτώσεις. Περιορίζεται στα βασικά και απολύτως αναγκαία. Από την άλλη πλευρά το ηλεκτρονικό εμπόριο με τα e-shops που φτάνουν παντού παίρνουν όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της αγοραστικής κίνησης συμπιέζοντας τα μικρομάγαζα που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος δημιουργίας ενός e-shop. Ακόμα οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων έχουν τον τρόπο και το μέγεθος να καρπώνονται το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας είτε λόγω διαφήμισης είτε λόγω μεγαλύτερων εκπτώσεων που μπορούν να κάνουν αξιοποιώντας τις οικονομίες κλίμακας. Γενικά οι εκπτώσεις δεν μπορούν να σώσουν μια μικρή επιχείρηση από την κατρακύλα.

  • Ποια είναι η συνεργασία σας με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών;

Μέχρι τώρα δεν είχαμε κάποια ιδιαίτερη συνεργασία με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών λόγω και του ότι τα μέλη μας εντάσσονται στα επιμελητήρια του Πειραιά. Παρόλα αυτά παρακολουθούμε τις δράσεις του επιμελητηρίου και εκτιμούμε ιδιαίτερα το βήμα που μας δίνετε για να εκφράσουμε τις σκέψεις, τις αγωνίες και τους φόβους μας.