tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Νίκαιας στο eea.gr: Τραγική η κατάσταση στην αγορά

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Νίκαιας και Γ’ Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αττικής, Όμορων Νομών και Νήσων Αιγαίου, κ. Θανάσης Τσίνος μιλά στο eea.gr για τις επιπτώσεις της κρίσης ακρίβειας στην επιχειρηματικότητα.

“Εκείνο που προτείνουμε ως Σύλλογος για την αντιμετώπιση της κατάστασης είναι ότι πρέπει να υπάρξει μείωση της φορολογίας και αύξηση των εισοδημάτων και όχι η επιδοματική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση που ουσιαστικά ενισχύει την αισχροκέρδεια”, τονίζει μεταξύ άλλων.

Ακολουθεί η συνέντευξη:

  • Πόσο πλήττουν τις επιχειρήσεις του κλάδου σας η ενεργειακή κρίση και συνολικά η ακρίβεια;

Όσον αφορά στην εστίαση, οι επιχειρήσεις έχουν πληγεί πάρα πολύ λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους, διότι αναγκάζονται να αυξήσουν τις τιμές, με αποτέλεσμα τη μείωση της εργασίας τους. Η ένδυση και η υπόδηση, στις οποίες δραστηριοποιείται ο μεγαλύτερος αριθμός των μελών μας, έχουν πληγεί, κυρίως από την ακρίβεια, επειδή το καταναλωτικό κοινό μείωσε τις αγορές σε αυτά τα είδη για να μπορέσει να ανταποκριθεί στα άλλα του έξοδα. Επιπλέον, οι συνοικιακές αγορές σε σχέση με τις κεντρικές, Αθηνά – Πειραιά, έχουν μεγαλύτερη μείωση στον όγκο των πωλήσεων. Το ποσοστό μείωσης των πωλήσεων, εξαιτίας της ακρίβειας, παρότι οι τιμές σε ένδυση και υπόδηση παραμένουν σταθερές, ανέρχεται περίπου στο 30%.

  • Ποια μέτρα εκτιμάτε ότι πρέπει να ληφθούν για να αναχαιτιστεί το κύμα ανατιμήσεων;
  1. Μηδενισμός του Φ.Π.Α. τροφίμων.
  2. Μείωση της άμεσης φορολογίας (κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος).
  3. Ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με χαμηλότοκα δάνεια και εξόφληση 5ετίας για αγορά εμπορευμάτων και μόνο.
  4. Μείωση του Φ.Π.Α. στην εστίαση στο 6%.
  5. Μείωση του φόρου καυσίμου.
  • Πέραν της ακρίβειας, ποια άλλα προβλήματα αντιμετωπίζει ο κλάδος σας;

-Έλλειψη ρευστότητας.

-Το 96% των επιχειρήσεων είναι εκτός τραπεζών (δάνεια και χορήγηση μπλοκ επιταγών).

– Χρέη προς τράπεζες και Δημόσιο.

– Ενοίκια και χρέη στο ταμείο.

  • Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά σήμερα και πώς κινήθηκαν οι εκπτώσεις;

Η κατάσταση στην αγορά, λόγω της μείωσης του τζίρου, είναι τραγική, διότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δυσκολεύονται και στην αποπληρωμή των λειτουργικών εξόδων τους αλλά και στην αποπληρωμή των προμηθευτών τους. Όσον αφορά στις εκπτώσεις, η αγορά της Νίκαιας κινήθηκε σε ποσοστό μείον 30% συγκριτικά με την περσινή περίοδο.

  • Ποια είναι η συνεργασία σας με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών;

Η συνεργασία του Εμπορικού Συλλόγου Νικαίας με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, παρότι δεν είναι στην περιοχή ευθύνη μας, κινείται σε πολύ καλά επίπεδα. Αν και ο όγκος των μελών μας βρίσκεται στον εμπορικό κλάδο και όχι στον επαγγελματικό.