tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στην “One Voice”: Αγνοήθηκαν στη ΔΕΘ οι ευάλωτε μικρομεσαίε επιχειρήσεις

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “One Voice” (15/9/2022).


Παραδοσιακά η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης αποτελεί το βήμα από το οποίο ο εκάστοτε πρωθυπουργός εξαγγέλλει την πολιτική με την οποία σκοπεύει να προσφέρει ώθηση στην ελληνική οικονομία. Τα τελευταία δώδεκα χρόνια των αλλεπάλληλων κρίσεων έχει προστεθεί αναγκαστικά η παράμετρος της στήριξης των πιο ευαίσθητων αλλά στρατηγικής σημασίας τομέων της οικονομίας.

Όμως στη Δ.Ε.Θ. παρατηρήσαμε την εξαίρεση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας από τα μέτρα στήριξης. Και αυτό δεν μπορεί να ερμηνευθεί εύκολα, καθώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις όχι μόνο είναι όντως ευάλωτες ύστερα από μια δεκαετία και πλέον κρίσης, αλλά ταυτοχρόνως αποτελούν έναν καθοριστικής σημασίας τομέα, ο οποίος αποτελεί τον μεγαλύτερο «συλλογικό εργοδότη» της χώρας. Από την πορεία του εξαρτώνται πολλά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, με κορυφαίο όλων την απασχόληση.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε όντως μέτρα στήριξης του διαθέσιμου εισοδήματος κάποιων κατηγοριών πολιτών, περιλαμβανομένων εισοδηματικών ενισχύσεων και φορολογικών – ασφαλιστικών ελαφρύνσεων, στοιχείο το οποίο πρέπει να αξιολογηθεί θετικά. Όπως και κάθε μέτρο το οποίο αποσκοπεί στην αύξηση του εισοδήματος των νοικοκυριών.

Ωστόσο η παράλειψη μιας σειράς κρίσιμων παρεμβάσεων, αναγκαίων για τη βελτίωση της εικόνας και της λειτουργικότητας της αγοράς, αποτελεί ένα δυσοίωνο μήνυμα για τον επερχόμενο δύσκολο χειμώνα.

● Πώς θα τα βγάλουν πέρα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις χωρίς μέτρα ενεργειακής υποστήριξης;
● Πώς θα αντιμετωπίσουν τις δυσθεώρητες οφειλές τους – οι οποίες έχουν εκτοξευθεί εξαιτίας της ακρίβειας και του περιορισμού της κατανάλωσης – χωρίς μία συνολική ρύθμιση;
● Γιατί, ενώ η κυβέρνηση εξαγγέλλει την κατάργηση μνημονιακών ρυθμίσεων – όπως η εισφορά αλληλεγγύης – επ’ ευκαιρία της λήξεως της μεταμνημονιακής επιτήρησης, διατηρεί σε πλήρη ισχύ το τέλος επιτηδεύματος, το οποίο όχι μόνο αποτελεί μια από τις χειρότερες και επαχθέστερες ρυθμίσεις αυτής της κατηγορίας, αλλά επιπλέον υπάρχει Οδηγία από την Ε.Ε για την κατάργησή του;
Υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί για την στήριξη των μικρομεσαίων. Τόσο προεκλογικά, όσο και κατά τη διάρκεια της τριετούς διακυβέρνησης της. Ωστόσο, την ώρα της χειρότερης κρίσης, βλέπουμε να βάζει στο περιθώριο τους μικρομεσαίους, προβάλλοντας την ανάγκη ενίσχυσης των πιο ευάλωτων.
● Αλήθεια, δεν είναι ευάλωτοι οι μικρομεσαίοι, όταν το 30% εξ αυτών κινδυνεύουν να οδηγηθούν στο κλείσιμο εξαιτίας των συσσωρευμένων χρεών τους;
● Δεν είναι ευάλωτοι όταν το 95% μεταξύ εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων καταγράφει σημαντικά μειωμένο τζίρο;
● Δεν είναι ευάλωτοι όταν η προοπτική ενός τσουνάμι χρεοκοπιών θα μπορούσε να προκαλέσει συντριπτικό πλήγμα στην απασχόληση;

Είναι προφανές ότι η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα έχει ανάγκη από δύο πυλώνες μέτρων: έναν ο οποίος θα αποσκοπεί στη διάσωση των ευρισκόμενων σε κίνδυνο επιχειρήσεων και στην τόνωση της αγοράς και έναν δεύτερο ο οποίος θα υποβοηθά την ανάπτυξή τους.

Το κλειδί κάθε πολιτικής δεν μπορεί να είναι άλλο από τη συγκράτηση της ενεργειακής ακρίβειας και την αντιμετώπιση των συσσωρευμένων χρεών. Είναι πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν το συντομότερο, αφού καθημερινά η κατάσταση επιδεινώνεται και ο επερχόμενος χειμώνας αναμένεται ότι θα είναι ο χειρότερος των τελευταίων δεκαετιών.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο εμμένει στην ανάγκη επιβολής πλαφόν στη λιανική τιμή της ενέργειας ως ένα μέτρο που θα στηρίξει τον αγώνα των μικρομεσαίων να κρατήσουν το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων τους σε διαχειρίσιμα επίπεδα. Θεωρεί αναγκαία μία ρύθμιση 120 δόσεων για το σύνολο των οφειλών των επιχειρήσεων. Επίσης έχει προτείνει τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, επιλογή που βλέπουμε να έχουν υιοθετήσει και άλλες χώρες στην Ευρώπη. Σημαντική παρέμβαση, ειδικά για τη στήριξη των νοικοκυριών, θα είναι και η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά από το 13% στο 6%. Οπωσδήποτε κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και κυρίως επανασχεδιασμός της αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, ώστε να τονωθεί η ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Πρόκειται για μέτρο που στοχεύει και στη διάσωση αλλά και στην ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και το θεωρούμε καθοριστικό για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Οφείλουμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι χωρίς στοχευμένες παρεμβάσεις και πιο γενναία μέτρα στήριξης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, μεγάλος αριθμός τους δεν θα καταφέρει να αντέξει υπό τις παρούσες συνθήκες και η εξαφάνιση τους θα έχει αρνητικές συνέπειες για την ίδια τη χώρα.