tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Συνέντευξη Γ. Χατζηθεοδοσίου στο realota.gr: Όταν δεν υπάρχει θετική ψυχολογία δεν υπάρχει και αγορά

Συνέντευξη Προέδρου Ε.Ε.A. και Επίτιμου Διδάκτορα ΠΑ.ΠΕΙ. κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου στο «realota.gr»:

Κύριε Πρόεδρε του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, αυτή την περίοδο η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση εξ αιτίας της μεγάλης ακρίβειας. Μέχρι πότε εκτιμάτε ότι θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με τις γνωστές συνέπειες σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά;

Να σας απαντήσω, τίποτα δεν δείχνει ότι κάτι θα αλλάξει άμεσα προς το καλύτερο. Αντίθετα, σχεδόν κάθε μήνα ο πληθωρισμός κάνει και νέο ρεκόρ ανόδου. Η εκτίμηση μας λοιπόν είναι ότι δυστυχώς τα υφεσιακά φαινόμενα θα εξακολουθήσουν και τους επόμενους μήνες. Ξέρετε, ανήκουμε στην κατηγορία αυτών που θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι και όχι ευχάριστοι και είχαμε πει από πολύ νωρίς ότι αυτό το κλίμα αβεβαιότητας θα συνεχιστεί αν η πολιτεία δεν παρέμβει άμεσα με στοχευμένα μέτρα στήριξης.  Ο υψηλός πληθωρισμός σε συνδυασμό με το παρατεταμένο κύμα της ακρίβειας, δημιουργούν ένα αρνητικό σπιράλ που απειλεί κοινωνία και επιχειρήσεις και για αυτό χρειάζονται επιπλέον μέτρα για να αντιμετωπιστούν όλες αυτές οι δυσκολίες.

Τι πρέπει να γίνει κατά τη γνώμη σας και ποια μέτρα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση, η οποία από την αρχή της πανδημίας σας υπενθυμίζω ότι έχει δώσει περίπου 44 δις ευρώ σε επιδοτήσεις, επιδόματα, βοήθεια σε επιχειρήσεις όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την ακρίβεια;

Είναι η μεγαλύτερη παρέμβαση σε συνθήκες δημοσιονομικής εποπτείας που έχει υπάρξει και δεν το μηδενίζουμε. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση βρήκε τα χρήματα και τα έδωσε στις ανάγκες που προέκυψαν. Πιστεύουμε λοιπόν ότι το ίδιο πρέπει να γίνει και τώρα. Κάθε δημοσιονομικό περιθώριο που υπάρχει, ή που δημιουργείται ανάλογα με την πορεία των εσόδων του κράτους, πρέπει να αξιοποιείται για την στήριξη της κοινωνίας και των επιχειρήσεων. Και αυτό πρέπει να γίνει άμεσα. Τώρα είναι που υπάρχουν αυξημένες ανάγκες, ιδίως των επιχειρήσεων που είδαν το λειτουργικό τους κόστος να «απογειώνεται»
και να τίθεται σε κίνδυνο η συνέχιση της λειτουργίας τους.

Για να μπορέσουν λοιπόν νοικοκυριά και επιχειρήσεις να ξεφορτωθούν το βάρος που δυσανάλογα επωμίζονται στις πλάτες τους, πρέπει η Πολιτεία να λάβει συγκεκριμένα μέτρα. Το ΕΕΑ έχει ήδη προτείνει τη μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% για τα βασικά αγαθά, τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, την αύξηση των δόσεων στις 120 για το σύνολο των οφειλών των επιχειρήσεων. Στις έκτακτες συνθήκες που βιώνουμε, απαιτούνται και έκτακτες δράσεις. Και κυρίως πρωτοβουλίες που θα αποδείξουν στην πράξη την πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει τις επιχειρήσεις που υπέστησαν ισχυρό πλήγμα από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας ή αυτές που λόγω των συνεχόμενων ανατιμήσεων και της μείωσης της κατανάλωσης, αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Αντιλαμβανόμαστε ότι ιδίως στην αγορά τα πράγματα οδεύουν από το κακό στο χειρότερο…

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η οικονομία εξαρτάται και από την ψυχολογία. Όταν αυτή δεν υπάρχει, τότε όπως καταλαβαίνεται δεν υπάρχει και αγορά. Τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση είναι προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά αυτό που λέμε εμείς –και έχει αποδειχθεί και στην πράξη- είναι πως τα μέτρα είναι δεν επαρκούν για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις και να ανακουφίσουν την κοινωνία. Και γνωρίζετε πολύ καλά ότι όταν τα εισοδήματα των πολιτών δεν αρκούν ούτε για την κάλυψη των βασικών τους αναγκών, μοιραία θα κόψουν και κάθε άλλου είδους κατανάλωση. Επίσης δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός ότι όταν η κοινωνία δεν έχει σημάδια στήριξης και ανάκαμψης, τότε μπορεί να υπάρξουν άλλου είδους αντιδράσεις, ανάλογες με αυτές που βλέπαμε κατά την περίοδο των μνημονίων. Είναι απόλυτη ανάγκη να μην ρισκάρουμε σε θέματα αντοχών της κοινωνικής συνοχής. Δεν το αξίζουμε ως πολίτες και ως επαγγελματίες που στηρίζουμε την κοινωνία και την εθνική
οικονομία.

Τι σας λένε τα μέλη σας στο ΕΕΑ;

Είμαστε από τα Επιμελητήρια που δίνουμε συνεχώς το λόγο στα μέλη μας. Αυτό γίνεται μέσω τηλεδιασκέψεων αλλά πλέον και ανοιχτών εκδηλώσεων, με στόχο και την καλύτερη ενημέρωση τη δική μας για την κατάσταση στην πραγματική οικονομία. Σε κάποιες πρόσφατες εκδηλώσεις, πολλά μέλη μας μετέφεραν την αγωνία τους για το πως θα καταφέρουν να πληρώσουν τους πολύ αυξημένους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και την πρόθεση τους να κινηθούν δικαστικά για την αναστολή της επιβολής της ρήτρας αναπροσαρμογής και εμείς αποφασίσαμε να τα στηρίξουμε, πάντα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που μας δίνει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο. Ανάλογος προβληματισμός επικρατεί και για το θέμα της τιμής των καυσίμων, καθώς επηρεάζονται οι τιμές σχεδόν όλων των προϊόντων και υπηρεσιών. Όλο αυτό που συμβαίνει αποτελεί τροχοπέδη για την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Να γιατί επιμένουμε στην ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων. Η Πολιτεία οφείλει να καταλάβει ότι χωρίς την απαιτούμενη στήριξη, μεγάλος αριθμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα αναγκαστεί να κατεβάσει τα ρολά. Και αυτό θα είναι επιζήμιο όχι μόνο για τις ίδιες τις επιχειρήσεις αλλά για την απασχόληση συνολικά και βέβαια για τα κρατικά έσοδα. Πραγματικά θα είναι καταστροφικό αν αυτή την κρίσιμη περίοδο δεν απλωθεί ένα δίχτυ προστασίας για όλους όσους βρίσκονται ένα βήμα από την άκρη του γκρεμού.