tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στην “ΑΞΙΑ”: Ο ρόλος της νέας γενιάς στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “ΑΞΙΑ” (10/6/2022).


Η χώρα μας βρίσκεται τα τελευταία χρόνια αντιμέτωπη με αλλεπάλληλες κρίσεις. Μετά τη δεκαετή περίοδο των μνημονίων και τα δύο χρόνια της πανδημίας, σήμερα έχουμε μπροστά μας τις γεωπολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις ενός πολέμου σε ευρωπαϊκό έδαφος, μια σοβαρή ενεργειακή κρίση και την εκτόξευση του πληθωρισμού, η αντιμετώπιση των οποίων απαιτεί γενναία μέτρα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

Εκτός όμως από τη διαχείριση των προκλήσεων του σήμερα, οφείλουμε να έχουμε στραμμένο το βλέμμα και στην επόμενη μέρα, οικοδομώντας τα θεμέλια ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, εστιασμένου στις απαιτήσεις και τις ευκαιρίες της σύγχρονης εποχής.

Σε αυτή την προσπάθεια, έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία. Τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που για την Ελλάδα ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ.

Η προσπάθεια αυτή για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, δεν μπορεί παρά να έχει στο επίκεντρό της τους νέους ανθρώπους.

Το μέλλον εξαρτάται από τη σημερινή νέα γενιά, την οποία κινδυνεύουμε να χάσουμε. Όπως δείχνουν σχετικές έρευνες, η μεγαλύτερη ανησυχία των νέων είναι η πορεία της οικονομίας, η έλλειψη ευκαιριών και η ανεργία, αλλά και οι χαμηλές αποδοχές και η ανασφάλεια.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, περίπου 7 στους 10 νέους δηλώνουν πως θα μετανάστευαν στο εξωτερικό, αν έβρισκαν δουλειά με καλύτερες αποδοχές και καλύτερες συνθήκες.

Όσο οι συνθήκες στην Ελλάδα δεν αλλάζουν το brain drain θα συνεχίζεται και το brain gain θα αφορά όλο και λιγότερους.

Χρειαζόμαστε μια οικονομία που δημιουργεί περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Χρειαζόμαστε αναπτυξιακό σχεδιασμό, που θα μπορεί να προσαρμόζεται στις ανάγκες και τις δυνατότητες κάθε Περιφέρειας. Να αναβαθμίζει και να συνδέει παραδοσιακούς κλάδους, όπως είναι η γεωργία, η μεταποίηση και ο τουρισμός. Να δημιουργεί κόμβους και δίκτυα καινοτομίας, με τη συμμετοχή των τοπικών πανεπιστημίων και των φορέων της αγοράς.

Χρειαζόμαστε ένα σύστημα εκπαίδευσης και κατάρτισης, που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της αγοράς.

Υπάρχει, ωστόσο, μια ακόμη πρόκληση που αφορά στη σχέση των νέων με την επιχειρηματικότητα.

Σήμερα, η νέα γενιά φαίνεται να δίνει περισσότερη βαρύτητα στην εργασιακή ασφάλεια.

Σε πρόσφατη έρευνα της ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ, περισσότεροι από τους μισούς νέους, δήλωσαν ότι θα προτιμούσαν μια δουλειά που προσφέρει μέτριο μισθό και μικρές προοπτικές εξέλιξης, αλλά είναι σταθερή. Οι περισσότεροι, επίσης, δήλωσαν ότι θα προτιμούσαν μια θέση μισθωτής απασχόλησης στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, από το να ασχοληθούν με τις επιχειρήσεις ή κάποιο ελεύθερο επάγγελμα.

Το χαρακτηριστικό αυτό εντοπίζεται διαχρονικά τόσο στην κουλτούρα, όσο και στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας μας, ενώ και οι συνθήκες που επικράτησαν τα τελευταία χρόνια το ενίσχυσαν.

Αν επιδιώκουμε να μετασχηματιστεί το παραγωγικό μας μοντέλο, πρέπει να εξελιχθεί ταυτόχρονα και η κουλτούρα μας.

Πρέπει να φέρουμε τη νέα γενιά πιο κοντά στις αξίες της επιχειρηματικότητας: την τόλμη, τη δημιουργικότητα, την αφοσίωση, την κατάκτηση στόχων.

Να αναδείξουμε την επιχειρηματικότητα, ως επιλογή που μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο στην επαγγελματική επιτυχία, αλλά και προσωπική εξέλιξη, στην αυτοπραγμάτωση.

Αυτή η προσπάθεια περνά σαφώς μέσα από την Παιδεία. Περνά, όμως, και από την κινητοποίηση όλων μας.

Εμείς, ως επιχειρηματική κοινότητα, πρέπει να πάμε κοντά στη νέα γενιά. Να πάμε στα πανεπιστήμια. Να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη θερμοκοιτίδων, σε όλη την Ελλάδα.

Ως Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, αναλαμβάνουμε ήδη πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε σε επαφή με την πανεπιστημιακή κοινότητα και επενδύουμε στην ανάπτυξη κοινών δράσεων. Προσωπικά, μετά και την αναγόρευση μου σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιώς, δεσμεύομαι ότι θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη του μεγάλου στόχου και την αξιοποίηση νέων ανθρώπων στον επιχειρηματικό τομέα.

Χρειάζεται, ωστόσο, και ελπίζουμε ότι θα υπάρξει ευρύτερη και ουσιαστική κινητοποίηση σε αυτή την κατεύθυνση.