tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου στο ieidiseis.gr: Μεγάλη η έξοδος το Πάσχα, όχι όμως και η κατανάλωση

Άρθρο του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, στην ιστοσελίδα ieidiseis.gr.


Παρά τις προσδοκίες του επιχειρηματικού και εμπορικού κόσμου, οι καταναλωτές μπορεί να γέμισαν τους εμπορικούς δρόμους, όμως οι αγορές τους ήταν περιορισμένες, συγκριτικά με προηγούμενα έτη.

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, η κίνηση ήταν περισσότερο αυξημένη μετά την Μεγάλη Τετάρτη, οπότε και καταβλήθηκε το Δώρο Πάσχα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, όπως και οι έκτακτες ενισχύσεις λόγω της ακρίβειας.

Φαίνεται, ωστόσο, ότι προτεραιότητα είχε η κάλυψη βασικών αναγκών, όπως η αγορά των απαραίτητων για το πασχαλινό τραπέζι αλλά και η πληρωμή λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου.

Και μπορεί μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας, μετά από δύο χρόνια πανδημίας και περιοριστικών μέτρων, να επέλεξε να γιορτάσει το Πάσχα μακριά από τα αστικά κέντρα, με την έξοδο των εκδρομέων να είναι μεγαλύτερη από εκείνη του 2019, η εικόνα στην κατανάλωση δεν ήταν ανάλογη, καθώς κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα από το 2019.

Είναι ξεκάθαρο ότι για πολλούς συμπολίτες μας το διαθέσιμο εισόδημα εξαντλείται στα σούπερ μάρκετ και τους λογαριασμούς ενέργειας, και δεν περισσεύουν χρήματα για κάτι άλλο.

Η μειωμένη κατανάλωση έχει ως αποτέλεσμα και τη μείωση των τζίρων των επιχειρήσεων, οι οποίες βλέπουν την ίδια ώρα το λειτουργικό τους κόστος να εκτοξεύεται, κυρίως λόγω της εκτίναξης των τιμών στην ενέργεια.

Η ενεργειακή κρίση αποτελεί αυτή τη στιγμή τη Νούμερο 1 απειλή για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, οι αντοχές των οποίων έχουν πλέον εξαντληθεί.

Επιβάλλεται η άμεση παρέμβαση της Ε.Ε. για το κόστος της ενέργειας, αλλά και η λήψη εθνικών μέτρων αναχαίτισης της ακρίβειας.

Ως Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών έχουμε προτείνει τη μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης από το 13% στο 6%, τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα καύσιμα, την αύξηση της επιδότησης στην ενέργεια, τη μη επιστροφή της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για πληττόμενους κλάδους επιχειρήσεων, καθώς και την αύξηση των δόσεων αποπληρωμής των πανδημικών οφειλών από 72 σε 120.

Η κρίση της ακρίβειας θα μας συνοδεύει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, τουλάχιστον έως τις αρχές του 2023. Έχουμε, επομένως, μπροστά μας ένα μακρύ και δύσκολο διάστημα. Χωρίς την ουσιαστική στήριξη της Πολιτείας, οι συνέπειες για νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα είναι οδυνηρές.