tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στο “ΠΑΡΟΝ”: Η κρίση της ακρίβειας απειλεί σοβαρά τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων

Άρθρο του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, στην εφημερίδα “ΤΟ ΠΑΡΟΝ” (10/04/2022).


Η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην επιβολή πλαφόν 3% στις αυξήσεις των επαγγελματικών μισθωμάτων κινείται σε θετική κατεύθυνση, ικανοποιώντας εν μέρει και ένα αίτημα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.
Αυτό που εμείς ζητούσαμε ήταν το πάγωμα των αυξήσεων στα ενοίκια, καθώς η ακρίβεια και οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις, μετά τη δεκαετία των Μνημονίων και την πανδημία του κορονοϊού, έχουν εξαντλήσει τις αντοχές των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων.
Με αυτήν την κίνησή της η κυβέρνηση δείχνει πως κατανοεί την ανάγκη αναχαίτισης των υπέρογκων αυξήσεων και προστασίας των επιχειρήσεων, ωστόσο τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα δεν αρκούν για να καλύψουν τις τεράστιες απώλειες.
Για την αντιμετώπιση των διαδοχικών ανατιμήσεων και την προστασία νοικοκυριών και επαγγελματιών χρειάζεται να υπάρξουν, όπως έχουμε προτείνει, άμεσα και άλλες παρεμβάσεις, μεταξύ των οποίων η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά.
Οι οικογενειακοί και επιχειρηματικοί προϋπολογισμοί έχουν ανατραπεί πλήρως, με ένα μέρος των καταναλωτών να αδυνατεί να ανταποκριθεί ακόμη και σε βασικές ανάγκες, ενώ και πολλές επιχειρήσεις δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην κάλυψη του υπέρογκου πλέον λειτουργικού τους κόστους.
Είναι αποκαλυπτικά τα πρόσφατα στοιχεία έρευνας της ΓΣΕΕ, σύμφωνα με τα οποία: Έξι στους δέκα εργαζομένους έχουν μειώσει την κατανάλωση βασικών ειδών διατροφής, επτά στους δέκα έχουν περιορίσει τις δαπάνες για θέρμανση και οκτώ στους δέκα τις δαπάνες για ψυχαγωγία. Ανησυχητική είναι και η εικόνα που προκύπτει από την ετήσια έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, καθώς περισσότερα από τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά δηλώνουν ότι το μηνιαίο εισόδημα δεν επαρκεί για όλο τον μήνα, αλλά για 19 ημέρες.
Η συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών έχει φυσικά ως αποτέλεσμα να πλήττονται σοβαρά και οι τζίροι των επιχειρήσεων, ειδικά σε λιανεμπόριο και εστίαση.
Η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά από το 13% στο 6%, σε συνδυασμό και με άλλα μέτρα, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού με ταυτόχρονη μείωση του μη μισθολογικού κόστους –που το ΕΕΑ πρώτο πρότεινε επί της προηγούμενης ακόμη κυβέρνησης–, θα έδινε μια σημαντική ανάσα τόσο στα νοικοκυριά όσο και στην αγορά, που δοκιμάζονται σκληρά από τη νέα αυτή κρίση.
Χτυπάμε για ακόμα μία φορά το καμπανάκι. Δεν χωρούν άλλες καθυστερήσεις. Τα μέτρα στήριξης είναι κρίσιμο να ληφθούν τώρα, αν θέλουμε να αποφευχθούν οι καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία.