tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Πληθωρισμός ρεκόρ 7,9% ετησίως στις ΗΠΑ

Δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Η παγκόσμια οικονομική κρίση που ξεκίνησε μέσα από την πανδημία εξελίσσεται συνεχώς και εμπλέκεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την βλέπουμε με τον ανεμοδείκτη του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΕΡΤ1, ο πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε κατά 7,9% ετησίως, ανακοίνωσε, στις 11 Μαρτίου, το Γραφείο Στατιστικής της χώρας. Αυτή είναι η μεγαλύτερη επιτάχυνση στην αύξηση των τιμών στην Αμερική από τον Ιανουάριο του 1982, όταν η αμερικανική οικονομία αντιμετώπισε διπλή απειλή – αυξανόμενο πληθωρισμό και πτωτική οικονομική ανάπτυξη, αναφέρει το CNBC.

Σε μηνιαία βάση, η αύξηση των τιμών καταναλωτή τον Φεβρουάριο ήταν 0,8%. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones προβλέπουν ότι ο γενικός πληθωρισμός θα αυξηθεί κατά 7,8% σε ετήσια βάση και μηνιαία κατά 0,7%. Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν 1,0% από τον Ιανουάριο, ενώ οι τιμές της ενέργειας προηγήθηκαν κατά 3,5% και συνέβαλαν περίπου το ένα τρίτο στον συνολικό πληθωρισμό.

Ο βασικός πληθωρισμός, εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε 6,4% σε ετήσια βάση, το υψηλότερο επίπεδό του από τον Αύγουστο του 1982. Σε μηνιαία βάση, ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε 0,5%.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συνέδεσε τον πληθωρισμό ρεκόρ στις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία 40 χρόνια με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. «Η σημερινή έκθεση για τον πληθωρισμό υπενθυμίζει ότι οι προϋπολογισμοί των Αμερικανών έχουν συμπιεστεί από την αύξηση των τιμών και οι οικογένειες αρχίζουν να αισθάνονται τις συνέπειες της «αύξησης των τιμών του Πούτιν. Η αύξηση των τιμών της βενζίνης και της ενέργειας συνέβαλε στον πληθωρισμό αυτόν τον μήνα, επειδή οι αγορές αντέδρασαν στις επιθετικές κινήσεις του Πούτιν», δήλωσε ο Μπάιντεν σε δήλωση που εξέδωσε η υπηρεσία Τύπου του Λευκού Οίκου.

Πηγή: ertnews.gr

Β