tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Παρέμβαση Ε.Ε.Α. προς τον Υπουργό Οικονομικών για τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές

Σε επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα για τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ζητεί τη μη επιστροφή των κρατικών ενισχύσεων, ώστε οι 700.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις να βοηθηθούν να καλύψουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους αλλά και να διατηρήσουν και γιατί όχι να αυξήσουν τις θέσεις εργασίας.

Αν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. σημειώνει ότι με την σημερινή ισχύουσα νομοθεσία, το επιστρεπτέο ποσό, από πλευράς των επιχειρήσεων, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν στον υπολογισμό του De Minimis.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής του Προέδρου του Ε.Ε.Α.:

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών από την πρώτη στιγμή χαιρέτησε τις κρατικές ενισχύσεις που δόθηκαν μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών, όπως αυτές καθορίστηκαν από τις αντίστοιχες υπουργικές αποφάσεις που δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Ακόμα, θεωρήσαμε εύλογη την σχετική παράταση που δόθηκε για την υποβολή των δικαιολογητικών έως και 31/12/2021 από τους δικαιούχους. Επιπλέον, είναι θετικό τόσο το άτοκο των δόσεων όσο και η τουλάχιστον κατά 50% μείωση του επιστρεπτέου ποσού.

Κύριε Υπουργέ,

Θεωρείτε ότι η επιστροφή μέρους των κρατικών ενισχύσεων στην υπάρχουσα οικονομική συγκυρία είναι εφικτή;

Έχουν την δυνατότητα οι επιχειρήσεις, στις υπάρχουσες οικονομικές συνθήκες και μάλιστα εν μέσω νέων περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας, να μπορέσουν να επιστρέψουν, έστω και με δόσεις, τα συγκεκριμένα ποσά;

Πιστεύετε ότι σήμερα έχουν την δυνατότητα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έστω και με την επιπλέον έκπτωση του 15%, να επιστρέψουν το σύνολο της οφειλής ανεξάρτητα αν αυτό γίνει μέχρι 31/12/2021 ή έστω τους πρώτους μήνες του 2022;

Πάγιο αίτημα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών ήταν και είναι η μη επιστροφή των κρατικών ενισχύσεων, ώστε οι 700.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις να βοηθηθούν για να καλύψουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους αλλά και να διατηρήσουν και γιατί όχι να αυξήσουν τις θέσεις εργασίας.

Στην περίπτωση που δεν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για την μη επιστροφή των κρατικών ενισχύσεων (επιστρεπτέες προκαταβολές 1 έως 7), θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι με την σημερινή ισχύουσα νομοθεσία, το επιστρεπτέο ποσό, από πλευράς των επιχειρήσεων, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν στον υπολογισμό του De Minimis.

Σίγουροι για το θετικό της πρότασής μας.