tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Πολιτική συμφωνία για την εκταμίευση 7,5 δις ευρώ

Αυτή η πολιτική συμφωνία για την εκταμίευση διπλής δόσης προς την Ελλάδα, αναμένεται να επισημοποιηθεί στο Eurogroup της Δευτέρας.

Αυτή η πολιτική συμφωνία για την εκταμίευση διπλής δόσης προς την Ελλάδα, αναμένεται να επισημοποιηθεί στο Eurogroup της Δευτέρας.

Όπως τόνισε σε συζήτηση του με δημοσιογράφους στις Βευξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης, οι υπουργοί οικονομικών θα εγκρίνουν συνολικά 7,5 δις ευρώ για την Ελλάδα, ποσό που αντιστοιχεί στη δόση του πρώτου και του δευτέρου τριμήνου. Παράλληλα υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλους τους δημοσιονομικούς στόχους, δεν παρέλειψε όμως να αναφερθεί στην καθυστέρηση που παρατηρείται στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Οι τοποθετήσεις αυτές έρχονται λίγες ημέρες μετά από τις θετικές εκθέσεις τόσο της Κομισιόν όσο και του ΔΝΤ για την Ελλάδα, που είχαν ως απότέλεσμα την άνοδο του χρηματιστηρίου της Αθήνας, με το γενικό δείκτη να κλείνει με άνοδο 6,06% και τζίρο 168,38 εκ ευρώ. Ειδικά ο δείκτης των τραπεζών σημείωσε την τρίτη μεγαλύτερη άνοδο στην ιστορία κατά 25,81%, με την Εθνική και ενισχύεται 27,34%, την Πειραιώς 25,21%, την Αλφα Μπανκ 24,35% και τη Eurobank 21,33%.

Εξαιρετικά χαμηλά κινήθηκαν και τα spreads και τα επιτόκια δανεισμού, θυμίζοντας εποχές προ μνημονίου. Η διαφορά του 10ετούς ομολόγου έναντι του γερμανικού έπεσε στις 834 μβ, ενώ το δημόσιο δανείστηκε με εξάμηνα έντοκα 1,3 δις ευρώ και επιτόκιο 4,2%.

Αισιόδοξο μήνυμα θεωρεί το υπουργείο και το γεγονός ότι τον Απρίλιο οι προσλήψεις ήταν 29.298 περισσότερες από τις απολύσεις. Όμως άγνωστο είναι ακόμα αν αυτές οι προσλήψεις είναι πλήρους απασχόλησης και όχι μερικής.

 

Την ίδια ώρα φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η συζήτηση και για την πρόσβαση των επιχειρήσεων του νότου σε φθηνό δανεισμό. Όπως αναφέρει γερμανική εφημερίδα, η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο αγοράς μη εξυπηρετούμενων, ενυπόθηκων δανείων από τράπεζες του Νότου, ώστε να αμβλύνει τις κεφαλαιακές πιέσεις και να τους δώσει πρόσθετη ρευστότητα που θα τροφοδοτήσει με δάνεια τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.